Surpriză totală pentru cei cu mașini pe benzină și diesel. Anunțul oficial de la autorități

Surpriză totală pentru cei cu mașini pe benzină și diesel. Anunțul oficial de la autorități

Dacă ești șofer, ești preocupat mai des de cât ai vrea de costul carburantului. Fie că ai motor pe benzină, fie că e diesel, un preț mai mic mereu va fi mai bun. În prezent, vestea bună e că România stă bine la acest capitol.

În România, prețul mediu per litru de benzină e la 1,07 euro. Astfel, este cel mai redus din Uniunea Europeană. E chiar și sub prețul din Bulgaria (1,11 euro/litru), Ungaria (1,14 euro) sau Polonia (1,15 euro). Grecia (1,6 euro/litru) și Italia (1,55 euro/litru) au cea mai scumpă benzină din Europa. Datele au fost comunicate în analiza European Commission’s Oil Bulletin.

Dincolo de motoarele pe benzină, situația stă bine și la motorină. Plătești, per litru, 1,09 în România. În Bulgaria, ajunge la 1,10 euro/litru, 1,16 euro/litru în Ungaria și 1,20 euro/litru în Polonia. Cea mai scumpă motorină se găsește în Suedia: 1,51 euro/litru și în Italia: 1,44 euro/litru.

Cum afli unde-i benzină ieftină în România

Per județ, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Vrancea, Argeș și Bacău au cei mai ieftini carburanți auto. E posibil ca prețul să se reducă în perioada următoare pe fondul epidemiei de coronavirus.

Dacă vrei să găsești cea mai ieftină benzină din România – sau din zona în care ești – poți verifica harta oficială pusă la dispoziție de Consiliul Concurenței. E, în esență, un comparator pentru prețuri la benzină, motorină și GPL. Ai benzină standard sau premium, motorină la fel și GPL. Poți chiar să cauți stații electrice de încărcare, dar aici e foarte limitat acest comparator.

Poți seta locații de comercializare în jurul locației sau pe un anumit traseu. Desigur, poți căuta și pe localități. Poți căuta și pe-o anumită rază, în caz că nu mai ai mult combustibil și vrei să alimentezi la un preț bun.

Scopul este stimularea concurenţei între companiile de distribuţie a carburanţilor auto şi asigurarea posibilităţii consumatorului de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ. Pe scurt, să ai acces la benzină ieftină, dar și benzinăriile să concureze pentru cel mai bun preț.

Citește și:
Sursa: EuropaFM