Cât de scumpă e benzina în România față de alte țări

Cât de scumpă e benzina în România față de alte țări

Ultimul deceniu a dus prețul benzinei din România tot mai sus. Ca să aibă însă o însemnătate acea valoare, ajută să-l compari și cu ce-i în regiune. Din fericire, există o statistică de tipul acesta.

O analiză din 2019 arată că România stă și bine, stă și prost când vine vorba de prețul combustibilului. Stă bine în sensul că, la un salariu mediu de aproape 3.000 de lei, un șofer din România și-ar putea cumpăra cam 560 litri benzină (cu preț mediu de 1,16 euro pe litru). Stă prost când compari cu alte țări din regiune despre care aveai o impresie mai proastă.

Această analiză a mers pe prețul mediu al benzinei și a fost raportat la cât combustibil ar putea cumpăra un cetățean cu salariul mediu pe economie. Statistic un român se află în clasificarea generală cu mult peste un moldovean (poate cumpăra 295 litri) și puțin peste un bulgar (454 litri), dar mai jos de un ungur (618 litri), arată Picodi într-o analiză publicată în acest an.

Cum stă România față de țările dezvoltate din Europa?

Nu e o surpriză că cel mai mic preț la benzină e în Rusia, aproape de două ori mai ieftin, dar în caz că te interesează unde ar fi cel mai scump combustibil e bine să știi că Norvegia domină clasamentul cu un preț mediu de peste 1,7 euro.

De cealaltă parte, cetățenii din Elveția sau Luxemburg își permit să cumpere cea mai mare cantitate de combustibil cu peste 3.300 litri, respectiv peste 2.800 litri. Dar asta nu pentru că ar avea resurse, ci pentru că au salariul mediu mult mai mare.

Cât despre țările tradiționale cu care ai compara România, în Germania ai putea cumpăra, cu salariul mediu, peste 1.700 de litri, în Italia peste 1.200 litri și în Austria peste 1.800 litri. În Spania, un salariu mediu ar plăti pentru peste 1.200 litri, în timp ce în Marea Britanie pentru circa 1.440 litri și în Franța pentru aproape 1.500 litri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI