SUA vrea să resusciteze Nokia și Ericsson, ca să taie avântul Huawei

SUA vrea să resusciteze Nokia și Ericsson, ca să taie avântul Huawei

Statele Unite nu au un rival pentru Huawei, așa că s-ar putea concentra asupra celor două firme europene, în cursa pentru tehnologia 5G.

Procurorul general al Statelor Unite vine cu o idee prin care ar putea împiedica Huawei să domine piața din Europa. Acesta este de părere că SUA ar trebui să ajungă să controleze, într-o anumită măsură firme producătoare de echipament telecom precum Ericsson și Nokia.

Propunerile acestuia vin în urma deciziei prim-ministrului Marii Britanii de a permite Huawei să participe în mod limitat la licitația pentru implementarea rețelei 5G în țară.

În Statele Unite există presiunea creării unei companii care să poată concura cu Huawei în această zonă. Timpul este limitat, iar banii necesari ar fi prea mulți. Așadar, procurorul general vine cu o altă opțiune și sugerează că SUA ar trebui să preia controlul asupra Nokia din Finlanda și Ericsson din Suedia.

Procurorul caută răspunsul la această întrebare: „Cine este furnizorul sau furnizorii de echipamente 5G pe care ne vom baza pentru a concura cu Huawei pe tot globul pentru a câștiga contracte de la operatori și pentru a-i împiedica drumul către dominație?”.

SUA nu vrea ca Huawei să poată controla rețelele 5G

Statele Unite cred că Huawei s-ar putea folosi de infrastructură pentru a-i spiona pe cei care o folosesc. Astfel, dacă ar câștia licitații pentru implementarea rețelelor, utilizatorii ar putea fi compromiși.

Procurorul SUA e de părere că Ericsson și Nokia nu beneficiază de susținerea unei țări puternice și la fel de bine integrată pe piață precum China. Aici ar interveni Statele Unite, care ar putea cumpăra suficiente acțiuni pentru a le putea controla pe acestea și oferi suficientă susținere pentru a nu-i permite Huawei să dețină controlul.

Ericsson nu a oferit nicio declarație pe subiect. În ceea ce privește Nokia, un purtător de cuvânt al companiei a menționat că interesul investitorilor este mereu binevenit pentru companie. Totuși, nu a comentat pe marginea declarațiilor procurorului general.

Sursa: cnbc