Statul care se transformă în Big Brother și poate avea acces la toate conversațiile din WhatsApp

Statul care se transformă în Big Brother și poate avea acces la toate conversațiile din WhatsApp

Un stat din Europa vine cu o reglementare controversată care transformă serviciile de informații într-un sistem de tip Big Brother. Între altele, acestea vor avea acces la toate conversațiile din WhatsApp, în anumite condiții.

Odată cu expansiunea giganților digitali, care promit confidențialitate și protejarea datelor, s-au născut și dezbateri legate de modul în care autoritățile pot avea acces la aceste date. Companii precum Facebook, Google sau Apple susțin că utilizatorii sunt protejați în fața unor posibile abuzuri ale autorităților.

Dar ce se întâmplă, însă, în cazul în care cererile oficialilor sunt întemeiate? Există o serie de cazuri pe acest subiect, iar cele mai vizibile sunt cele în care-s implicații americanii de la Apple. Din acest motiv, există țări care s-au decis să înăsprească legislația.

Una dintre ele e Germania. Miniștrii din această țară tocmai ce au decis că agenţiile de informaţii vor putea avea acces la conţinutul conversaţiilor criptate din aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp.

Statul care poate avea acces la toate conversațiile din WhatsApp

Marele avantaj cu care WhatsApp s-a lăudat a fost faptul că mesajele sunt criptate. Astfel, nicio parte terță n-are acces la ele. Numai că oficialii au început să regândească legislația, astfel încât să aibă mai mult control. Teoretic, acest control poate fi exercitat doar în limitele legii și doar dacă situația o impune.

Practic, pot apărea chiar și abuzuri, chiar și într-o țară democratică și cu principii solide precum Germania.

Guvernul primei economii a Europei a decis să permită accesul agenţiilor de informaţii ale ţării la conţinutul conversaţiilor criptate din aplicaţii de mesagerie cum este WhatsApp. Cu alte cuvinte, puteri sporite pentru pentru agenţia de informaţii externe BND, pentru cea de securitate internă Verfassungsschutz, dar şi pentru serviciul de contrainformaţii al armatei (MAD).

Acces doar în anumite condiții

Era nevoie de o completare, totuși, așa că miniștrii au adus-o: va fi nevoie de o aprobare specială pentru fiecare caz în parte. În România, în alte spețe, e nevoie de acordului unui judecător, așa cum se întâmplă în cazul unei arestări preventive sau percheziții. E nevoie de mandat. Dar în Germania lucrurile stau puțin altfel.

Guvernul de la Berlin a decis să ofere controlul acestor prerogative de supraveghere unei comisii parlamentare special create pentru acest lucru. Noua legislație mai trebuie să primească aprobarea parlamentului federal Bundestag. Legea e similară cu cea care le permite serviciilor să asculte telefoanele și să facă interceptări.

Internetul, însă, a redus aceste practici și aproape totul se comunică acum pe WhatsApp sau Messenger.

Iar serviciile germane vor puteri sporite și acolo.

Citește și: