15 oct. 2018 | 19:47

De ce nu mai au voie polițiștii să se uite la orice iPhone nou

ACTUALITATE
De ce nu mai au voie polițiștii să se uite la orice iPhone nou

În timp ce Apple face tot posibilul să-ți cripteze datele de pe iPhone cu Touch ID și Face ID, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a câștiga acces la datele suspecților în diferite cazuri.

Apple a ajuns de mai multe ori în fața diverselor agenții guvernamentale de pe mapamond din cauza modului în care își protejează telefoanele. Americanii de la FBI au sperat ca gigantul din Cupertino să integreze o breșă în dispozitive, pentru ca datele suspecților în diferite cazuri să fie mai ușor accesibile.

Compania lui Tim Cook a refuzat, iar ca situația să fie și mai complexă, există un număr limitat de tentative de deblocare, până când gadgeturile se blochează permanent.

iPhone-urile securizate cu Face ID sau Touch ID pot fi deblocate cu cele două soluții biometrice doar de cinci ori. Dacă cele cinci tentative au eșuat, ești nevoit să tastezi un cod de securitate format din patru, șase sau mai multe caractere.

Pentru că polițiștii din anumite țări pot forța posesorii aparatelor să le deblocheze prin Face ID sau Touch ID, este foarte important ca cele cinci tentative să nu fie risipite inadevertent. Practic, dacă un polițist ridică telefonul unui suspect și se uită la el, riscă să-l blocheze.

Pornind de la acest set de circumstanțe, experții în securitate de la compania Elcomsoft a sfătuit polițiștii să nu se mai uite la iPhone-urile dotate cu Face ID. În această categorie intră iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max și iPhone Xr. Având în vedere că arată aproximativ la fel toate cele patru modele, sunt ușor de identificat.

Avertismentul la adresa autorităților a devenit public datorită unei prezentări obținute de redactorii Motherboard. Autenticitatea prezentării a fost confirmată de către Vladimir Katalov, CEO-ul Elcomsoft. Din câte se pare, mai multe organizații de poliție din lume apelează la serviciile companiei respective pentru a extrage date de pe terminale Apple, iar risipirea celor cinci tentative de autentificare prin Face ID le fac sarcina mai dificilă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele