18 mart. 2020 | 15:30

Acest startup italian vrea să ajute bolnavii infectați cu noul virus, dar e amenințat cu proces

ACTUALITATE
Acest startup italian vrea să ajute bolnavii infectați cu noul virus, dar e amenințat cu proces

Un startup italian a identificat o modalitate prin care să ajute bolnavii infectați cu noul virus, prin printarea 3D a unor valve, însă se confruntă cu un obstacol.

Italia este cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus. Numărul extrem de mare de bolnavi a dus la un deficit de echipament medical necesar pentru tratarea acestora. Este vorba și de un anumit tip de valve, folosite pentru ventilatoarele de care pacienții au nevoie. În esență, acestea sunt piesa de legătură dintre măștile de oxigen și ventilatoarele folosite pentru pacienții cu probleme respiratorii.

Aici intră în scenă Isinnova, un startup italian cu un staff de doar 14 oamenii. Angajații au identificat o modalitate prin care să rezolve problema: au creat valve folosind tehnologia printării 3D. Partea și mai bună e că au reușit să facă acest lucru într-un mod foarte eficient, din punct de vedere al costurilor. În mod obișnuit, pentru fabricarea unei valve, producătorul de dispozitive medicale are nevoie de 11.000 de dolari. În schimb, Isinnova a reușit să creeze o replică 3D perfectă a acestora la prețul de un singur dolar.

Producătorul amenință că va da în judecată startupul care a printat 3D valve

Totul a început când un spital a anunțat că i se termină stocul de valve necesare pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Furnizorul obișnuit a spus că nu va putea produce valvele suficient de repede. În continuare, Isinnova a pus la bătaie imprimanta sa 3D pentru a face disponibile dispozitivele necesare.

Inițial, Cristian Fracassi și Alessandro Ramaioli (fondatorul și CEO-ul companiei) au solicitat companiei producătoare planurile de design pentru a putea printa 3D valve. Compania a refuzat și a amenințat startupul că-l va da în judecată pentru încălcarea brevetului.

Ulterior, angajații Isinnova au măsurat singuri valvele existente și au reușit să creeze replici funcționale ale acestora. Acestea au ajuns deja la zece pacienți italieni.

Rămâne de văzut dacă producătorul se va ține de cuvânt și îi va da pe aceștia în judecată.