01 mart. 2019 | 18:15

Imprimanta 3D care printează piele revoluționează tratarea rănilor

TEHNOLOGIE
Imprimanta 3D care printează piele revoluționează tratarea rănilor

Noua bio-imprimantă 3D poate printa celule de piele direct în interiorul rănilor, pentru a le vindeca aproape instantaneu.

Aceasta vine ca o soluție pentru rănile mari, care ar necesita, în mod normal, grefe de piele.

Bio-imprimanta 3D, dezvoltată de cercetătorii de la Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, folosește propriile celule ale pacientului pentru a minimiza riscul de infecții. Întâi, o mică porțiune de piele este procurată, din care se pot izola două tipuri celule: fibroblaste, care ajută la vindecarea rănilor, și keratinocite, care se găsesc la stratul de la suprafață al pielii. Din bucata de piele se pot produce cantități mai mari de aceste celule. Acestea sunt amestecate apoi într-un hidrogel care formează „cerneala” imprimantei.

Imprimanta 3D dezvoltată de cercetătorii WFIRM se diferențiază de altele. În locul simplei aplicări de piele nouă deasupra rănii, noul aparat folosește un scanner 3D pentru a construi o imagine a topologiei rănii. Folosește apoi imaginea pentru a umple cele mai adânci părți ale rănii cu celulele fibroblaste. Apoi, la final, bio-imprimanta 3D așează stratul de celule keratinocite la suprafață.

Această tehnică imită structura naturală a celulelor pielii și permite rănii să se vindece mai rapid. După aplicarea celulelor, ercetătorii au observat că noua piele începe să se formeze din interiorul rănii, spre exterior.

Ideea unui astfel de dispozitiv este în curs de dezvoltare de ani buni. În 2014, oamenii de știință au lansat un prototip care putea să printeze o bucată întinsă de piele. Aceasta trebuia apoi decupată la dimensiunea potrivită și aplicată pe corpul pacientului.

Tehnologia a evoluat și a ajuns apoi să permită construirea unei asemenea imprimante 3D. Este portabilă și poate fi transportată cu ușurință, pe roți, către pacienți.

Bio-imprimanta 3D are efecte pozitive doar dacă sunt folosite celulele pacientului. În cazurile în care cercetătorii au folosit celulele altei persoane pentru a încerca vindecarea unei răni, experimentul a eșuat.

Dispozitivul ar putea fi folosit pentru tratarea pacienților care au suferit arsuri, celor cu ulcer diabetic sau pentru vindecarea oricăror răni mari, care se vindecă cu greu.