VIDEO Scenariul la care nu vrei să te gândești: fără oxigen pe Pământ

VIDEO Scenariul la care nu vrei să te gândești: fără oxigen pe Pământ

Oxigenul este un element vital care asigură supraviețuirea speciei umane și avem norocul că se găsește din plin pe planeta noastră. Însă, ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar rămâne pentru oxigen pentru cinci secunde?

Probabil că plămânii tăi nu ar simți lipsa oxigenului pentru câteva secunde, deoarece omul poate trăi fără oxigen în jur de 60 de secunde, dar în jurul tău totul s-ar prăbuși.

Însă, nu doar ființele au nevoie de oxigen, în general, cam tot ce există pe Pământ este conceput să interacționeze într-o formă sau alta cu acest gaz miraculos.

Așa că dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate, ai face bine să stai departe de clădiri, deoarece tot ce este făcut din beton ar începe să se dărâme. Motivul? Simplu, oxigenul este elementul cheie în procesul chimic de întărire a cimentului iar în lipsa acestuia totul s-ar transforma înapoi în praf și nisip, chiar și cele mai mari construcții.

De exemplu, domurile, podurile, barajele și zgârie-norii s-ar prăbuși, iar asta ar duce cu siguranță la un adevărat cataclism. Adică gândește-te că fără baraje, orașele ar fi inundate și vulnerabile în fața tsunamiurilor.

În lipsa oxigenului, sfârșitul vieții pe Pământ e inevitabil

Mai mult, dacă planeta ar rămâne fără oxigen preț de cinci secunde, radiațiile ultraviolete extrem de intense provenite de la Soare, n-ar mai fi filtrate de stratul de ozon. Asta pentru că ozonul nu poate exista fără oxigen. Pe scurt, câteva secunde ar fi suficiente pentru a te prăji.

Cât despre tine, chiar dacă plămânii vor sesiza atât de tare lipsa oxigenului, cu siguranță urechea internă o va face, deoarece în lipsa oxigenului va pierde 21% din presiune. Ca să înțelegi mai bine ce ar însemna acest lucru te poți gândi la următoarea situație: o anumită persoană te împinge fără să fii pregătiti într-un ocean la o adâncime de 2.000 de metri. Drept urmare urechea ta internă nu va avea timp să se adapteze, iar impactul va fi colosal.

Citește și: