Similaritățile dintre COVID-19 și HIV: de ce nu vom avea niciodată un vaccin, conform experților

Similaritățile dintre COVID-19 și HIV: de ce nu vom avea niciodată un vaccin, conform experților

Din cauza mutațiilor constante pe care le suferă virusul Covid-19, posibilitatea unui vaccin este nulă, în opinia unui medic legist din Italia care a petrecut ultimele luni încercând să înțeleagă evoluția infecțiilor.

„Nu va exista vaccin”, a declarat fără niciun fel de emoții medicul legist Pasquale Mario Bacco. El, împreună cu o echipă de 13 colegi, în laboratorul său cu sediul la Bari, în regiunea Puglia din sudul Italiei, studiază virusul bolii Covid-19 de câteva luni. Din testele realizate, încă de la sfârșitul lunii februarie, expertul a arătat că infecția pulmonară circulă în Italia încă din octombrie 2019, relatează Il Giornale, citat de Rador.

Cercetătorul nu și-a petrecut ultimele luni încercând să dezvolte un vaccin împreună cu echipa sa. „Pe noi ne-a interesat să înțelegem incidența acolo unde nu s-a manifestat boala”, a declarat Bacco. În acest scop, a testat 7038 de persoane aparent sănătoase, fără simptome, pentru a le verifica anticorpii. Toate persoanele testate serologic sunt angajați de companii din regiune.

Pornind de la acel eșantion reprezentativ, concluzia a fost clară. Chiar dacă foarte mulți sunt asimptomatici, peste 30% din populația italiană a luat contact cu Covid-19, consecința fiind dezvoltarea de anticorpi. Din 7038 de persoane testate, 2336 au ieșit pozitive, un procent exact de 33,6%.

La 1779 dintre persoanele infectate, s-au găsit imunoglobuline G datate sau IgC. „Înseamnă că aceste persoane intraseră deja în contact cu virusul cu cel puțin trei luni și jumătate înainte, s-au îmbolnăvit și au dezvoltat anticorpii, deși sunt asimptomatice”, a precizat Bacco. Aproape 90% dintre persoanele infectate analizate nu au manifestat niciuna dintre simptomele atribuite COVID.

Iar acum vine concluzia îngrijorătoare a centrului de cercetare din Italia, similaritățile cu HIV și motivul pentru care un vaccin este imposibil. „Din acest punct de vedere, COVID este ca HIV. Sunt viruși care prezintă mutații. S-ar putea ca populația să fie chemată să fie supusă vaccinului în iunie, dar același vaccin nu va mai fi de ajutor în octombrie. Eu am văzut în laborator mutațiile acestui virus, este aproape ca HIV, deci un vaccin nu va exista niciodată. Singurul lucru care ne va salva, dacă virusul ar deveni mai agresiv, este un medicament specific. Astăzi, persoanele seropozitive au o speranță de viață egală cu o persoană sănătoasă, datorită unui medicament. Duc o viață foarte normală, doar că trebuie să ia una, sau două sau trei, dar, de obicei, o pilulă pe zi, deoarece au un retroviral care intră în sânge și acest lucru ajută. Și la fel va fi și pentru COVID”, declară medicul italian, cu speranța că vom vedea în curând un tratament.

Este însă important de reținut că opinia medicului Bacco nu a fost luată în calcul de mai mulți cercetători italieni. „Nici Institutul Superior de Sănătate, nici Ministerul Sănătății nu ne-au luat în seamă. Apoi, i-am prezentat datele noastre profesorului Burioni (Roberto Burioni, cunoscut virusolog italian – n.r.) și nici nu le-a văzut”, a spus Bacco, cu amărăciune.