05 nov. 2020 | 17:05

Serialul Netflix care i-a făcut pe oameni să redescopere șahul: descărcările jocului au explodat

ACTUALITATE
Serialul Netflix care i-a făcut pe oameni să redescopere șahul: descărcările jocului au explodat

„The Queen’s Gambit” e un serial produs de Netflix care și-a făcut deja mulți fani în întreaga lume. Dar a reușit și performanța de a-i face pe oameni să redescopere șahul.

Șahul e jocul minții, așa-i zic specialiștii din domeniu, dar nu mai e pentru mulți o activitate de interes. Netflix a reușit, însă, să-i facă pe oameni să redescopere acest joc datorită serialului „The Queen’s Gambit”. E o producție care are deja milioane de fani în întreaga lume.

Acolo e vorba despre o tânără șahistă extrem de bună la asta. Serialul prezintă evoluția ei, pornind dintr-un orfelinat și luând cu asalt întreaga lume, după o adaptare a romanului scris de Walter Tevis.

Ei bine, imediat ce serialul a ieșit pe Netflix, descărcările de jocuri de șah au cunoscut o creștere spectaculoasă.

Serialul Netflix care a readus în atenție șahul

Potrivit Apptopia, descărcările zilnice ale jocurilor online de sah au explodat, fiind de peste două ori mai multe decât în săptămâna de dinainte de lansare. Uite cum arată graficul prezentat de platformă:

Serialul de pe Netflix are o poveste fascinantă, spun fanii serialului: într-un orfelinat din anii ’50, o tânără care se luptă cu dependența descoperă că are un talent remarcabil la șah și începe un drum neașteptat spre celebritate, se arată în descrierea oficială.

Titlul e dat de una dintre cele mai vechi deschideri de şah cunoscute – deschiderea damei sau gambitul damei. Aceasta a fost menţionată în manuscrisul de la Göttingen din 1490 şi a fost ulterior analizată de maeştri precum Gioachino Greco în secolul al XVII-lea. Mișcările sunt următoarele:

  • 1.d4 d5
  • 2.c4 dxc4
  • 3.Cf3 e6
  • 4.e4 Cf6
  • 5.Nxc4 Ne7
  • 6.Cc3 0-0

În rolul principal este Anya Taylor-Joy, actriţa de 24 de ani cunoscută pentru rolurile sale în filme ca „Glass” şi „The Witch”, dar şi pentru apariţia în serialul de success „Peaky Blinders”. Mini-seria are 7 episoade – toate sunt de găsit pe platforma Netflix.