Se schimbă banii în România? Mugur Isărescu și BNR au un plan bine definit

Se schimbă banii în România? Mugur Isărescu și BNR au un plan bine definit

Despre trecerea României la euro încă se discută intens. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat ce înseamnă îndeplinirea obiectivului de aderare la zona Euro și cum se poate face asta de către România.

Mugur Isărescu este, în prezent, în derularea celui de-al șaselea mandat ca guvernator al Băncii Naționale a României. Acesta durează cinci ani și a început în octombrie 2019. În timpul acestuia, Isărescu a spus că BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar şi convergenţă.

„[…] vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a Romîniei, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar şi de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordul tuturor partidelor politice şi cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esenţial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune şi rămâne banca care emite moneda naţională, leul, până când ţara noastră va trece la moneda euro.”
Mugur Isărescu

Despre trecerea la euro, guvernatorul a spus că este un proces complex, cu multe capcane.

Ce-a zis Mugur Isărescu despre trecerea la euro?

Guvernatorul BNR a spus că tentaţia este să ne grăbim. El a menționat că au fost acuze la adresa BNR că îngrădește procesul.

„Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergenţă dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poţi intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergenţă este necesar.”
Mugur Isărescu

El a adăugat că BNR este o instituţie neutră din punct de vedere politic şi că lucrează cu orice guvern.

Citește și:
Etichete: