Isărescu, despre retragerile de la bancomat: nivel record de 4,4 miliarde lei

Isărescu, despre retragerile de la bancomat: nivel record de 4,4 miliarde lei

În primele zile ale declarării stării de urgență în România a fost mare agitație în zona bancară din România. Iar retragerile de numerar au atins un nivel record.

Criza generată de coronavirus e ceva la care nu se aștepta nimeni la început de an. Au fost aproape două luni liniștite, în care nimeni nu credea că virusul apărut prima dată în China va paraliza o lume întreagă. Totuși, s-a întâmplat.

Coronavirusul a ajuns și-n România și consecințele negative încep să apară.

Cum e normal la începutul unei astfel de crize, sistemul bancar s-a văzut nevoit să se adapteze. După instituirea stării de urgență, pe 16 martie mai exact, retragerile de numerar au atins niveluri record, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Național. Băncile și-au retras banii de la BNR pentru a putea face față cererii crescute de la bancomate.

Lucrurile au reintrat, treptat, în normal.

Retragerile de numerar, la niveluri record

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost atins în perioada 11-20 martie, spune guvernatorul BNR. Atunci, retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei.

Este, practic, o sumă de două ori mai mare decât cea din decembrie 2019, din perioada sărăbătorilor de iarnă.

În ultimele zile, însă, acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului aflat în circulație în bănci a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor.

„Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare”, spune Mugur Isărescu.

BNR a intervenit prompt

Ca-n orice criză, a fost nevoie de lichiditate și, din fericire, la nivelul întregului sistem bancar, a fost excedent. Iar un rol important în stabilizarea situației l-a avut și decizia BNR, despre care am scris AICI.

„Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară.”
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Alte puncte atinse de Mugur Isărescu în declarația de presă:

  • După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil
  • Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice
  • Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiții de urgență, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale
  • Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației
  • Celor aflați în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne – le transmitem nu numai recunoștința noastră, dar și promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor
  • Mulțumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanțelor Publice și din sistemul bancar cu care am conlucrat și conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menționatei