Cât de mare e problema pentru economia României și care-s cele mai lovite domenii

Cât de mare e problema pentru economia României și care-s cele mai lovite domenii

România începe să resimtă din plin lovitura dată de pandemia de coronavirus. Ministrul Economiei a venit cu cifrele oficiale, iar lucrurile n-arată deloc bine.

Ministrul Economiei recunoaște că România a început să resimtă efectele negative ale pandemiei de coronavirus. Economia României s-a contractat deja cu până la 40%, iar perspectivele nu-s bune, din moment ce vârful epidemiei n-a fost atins încă.

Virgil Popescu susține că perioada și mai grea va fi după Paște. Apoi, într-un scenariu optimist, dar deloc nerealist, lucrurile ar trebui să revină la normal. Dar contează și cum se va întâmpla acest lucru, din moment ce statul trebuie să vină cu măsuri de relansare a economiei.

Ministrul Economiei a spus că printre cele mai afectate domenii sunt turismul, HoReCa, transporturile și industria auto.

Cele mai afectate domenii din cauza coronavirus

Ministrul susține că, la aproximativ o lună de la izbucnirea pandemiei, economia României s-a contractat cu 30 până la 40%, în condițiile în care vârful epidemiei de coronavirus nu a fost încă atins.

„Suntem, evident că suntem afectaţi, chiar foarte afectaţi. A scăzut practic economia, putem să spunem că are o contracţie deja între 30 şi 40% şi încă nu ştiu dacă am ajuns – după estimările mele cel puţin, în perioada imediat după Paşte am ajunge la vârful epidemiei, după care am putea vorbi de o pantă descendentă a acestei crize, pantă descendentă în care vrem să avem deja măsurile pregătite pentru relansarea economiei”, a spus Virgil Popescu la RRA.

Domeniile cel mai grav afectate de pandemie sunt turismul, HoReCa, transporturile, precum şi industria auto, care a fost oprită. Fabricile Ford și Dacia sunt tot oprite și se speră la o reluare totală a producției abia pe 4 mai, după cum anunțau constructorii.

„Uşor, uşor, industria auto se pare că îşi revine. Este un lucru îmbucurător. Am primit semnale şi din teritoriu, de la industria auto de pe orizontală, de la componente, că se iau în calcul scenarii de pornire. Un mare producător din România, începând de astăzi, 13 aprilie, în Târgu Jiu, în Caransebeş şi în Drobeta Turnu Severin, face cablaje auto. Am informaţii, inclusiv de la Dacia, că se pregătesc ca începând cu data de 21 să înceapă uşor producţia în zona de motoare şi cu mai puţini salariaţi, dar să înceapă producţia, ca şi companiile de care v-am spus înainte, dar în continuare avem domenii care sunt lovite. Industria serviciilor – gândiţi-vă că toate companiile, toate întreprinderile mici şi mijlocii care au fost lovite direct de coronavirus şi închise prin ordonanţele militare, practic ele sunt în momentul de faţă fără activitate”, a mai spus Virgil Popescu.

Citește și: