Băsescu vrea să repornească economia, acum: planul ambițios al fostului președinte

Băsescu vrea să repornească economia, acum: planul ambițios al fostului președinte

În contextul pandemiei, economia României este pe butuci. Numărul de șomeri a explodat, iar autoritățile fac eforturi pentru a ține medicii în spitale. Trăian Băsescu are însă o soluție.

Fostul președinte al României este de părere că Ludovic Orban și Guvernul liberal nu sunt foarte eficienți în administrarea crizei și, mai ales, neglijează starea economică. Trăian Băsescu își dorește repornirea economiei cât mai rapid, printr-un plan masiv de investiții. Acesta este menit să antreneze forța de muncă și, printr-o reacție în lanț, să ducă la mișcare economiei într-o direcție pozitivă.

„Aș relansa economia prin finanțarea unor proiecte de dezvoltare”, susține fostul președinte, precizând că este o oportunitate ridicarea restricțiilor de deficit bugetar și privind gradul de îndatorare.

Băsescu spune că, dacă s-ar afla la guvernare, ar împrumuta 8 miliarde de euro de la BEI pentru relansarea proiectului autostrăzii Transilvania, prin negociere directă a contractului cu constructorii români. „În costul lucrării aș introduce un cost mediu al forței de muncă de 1.500 Euro net pe salariat în construcții”, precizează el într-o postare pe Facebook.

Ambițiile lui Băsescu vizează și infrastructura distribuției de gaz. Fostul președinte a mai spus că ar împrumuta alte 3 miliarde de euro de pe piața internațională și le-ar da TRANSGAZ. Sarcina companiei ar fi de a extinde rețeaua de distribuție gaze naturale pentru populație, în același timp antrenând forță de muncă și comenzi pentru industrie.

Cu 10 miliarde de euro dintr-un credit BEI/RERD/BM ar decolmata canalele de irigații, ar repara sistemul de pompare și ar facilita achiziția unor sisteme fixe și mobile de irigații. Alte 4 miliarde de euro ar facilita colectarea de legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe.

„Lansarea unui program de asemenea dimensiuni va antrena masiv forță de muncă în mod direct dar și un enorm număr de IMM-uri, firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacități de cazare de una două stele/margarete. Toate aceste IMM-uri și intreprinderi familiale vor trebui să aibe acces la credite garantate de stat sau credite cu dobândă subvenționată. Nu în ultimul rând, din cele 3,1 miliarde Euro parte din bani vor fi utilizați pentru spitale, plată șomaj tehnic și finanțare IMM/uri.”, precizează Băsescu.

„Guvernul va fi principalul flămând de pe piață. Va trebui să înceapă prin a împrumuta bani în primul rând de la populație. Vor trebui făcute emisiuni mari eventual cu titluri nenominale și cu drept de achiziție nelimitat. Până la urmă, moral sau imoral și banii de la saltea sunt bineveniți în timp de criză.”, a mai spus președintele cu referire la situația financiară dificilă în care se află Guvernul României.

„Ce zici Ludovice? Să știi că eu idei mai am. Dar tu…poți?”, a concluzionat într-o manieră ghidușă postarea sa de pe Facebook.
Citește și: