28 aug. 2020 | 17:49

Se adună norii de criză deasupra Mercedes: ce se întâmplă cu uzina din Franța

ACTUALITATE
Se adună norii de criză deasupra Mercedes: ce se întâmplă cu uzina din Franța

2020 e pentru industria auto un an de cumpănă și fiecare producător caută să vină cu strategii care să-i asigure viitorul. Vremurile sunt tulburi inclusiv în curtea unor mărci premium precum Mercedes.

Se anunță vremuri dificile și pentru Mercedes, marca premium a germanilor. Grupul Daimler ar vrea să renunța uzina Smart din Franța, acolo unde ar urma să se fabrice modelul 4×4 Grenadier. Vânzarea ar putea fi finalizată curând, scrie presa germană.

Se pare că discuțiile au pornit pe la începutul anului, iar pandemia n-a făcut decât să grăbească lucrurile.

Mercedes renunță la uzina din Franța

Se pare că principalul ofertant și care ar și putea prelua curând uzina este compania petrolieră Ineos. Reprezentanții firmei au în plan să vină cu un model offroad, în serie, dar a așteptat pentru a-și găsi propria uzină. Inițial, ar fi vrut să contruiască una în Țara Galilor, dar facilitățile promise de Mercedes par acum mai atractive. Daimler a anunțat oficial că intenționează să vândă uzina din Hambach, Franța, cei de la Ineos, compania deținută de miliardarul britanic Jim Ratcliffe, au anunțat că negociază o posibilă achiziție.

Presa a remarcat, însă, asemănarea izibitoare cu modelul Defender de la Land Rover. Noul model Ineos va folosi motoare BMW, clasice, pe benzină și motorină.  Ineos și-a propus să producă circa 25.000 de unități Grenadier anual, mare parte din producție urmând să fie folosită pentru unitățile proprii ale diviziei de producție petrolieră.

Cel mai probabil, cele două părți vor ajunge curând la o înțelegere, iar uzina din Franța a Daimler va ajunge la Ineos.

„Suntem încrezători că vom avea o înțelegere și noua casă a lui Grenadier va fi Franța”, au declarat reprezentanții Ineos.

În uzina din Franța lucrează circa 1000 de persoane, la care se adaugă alte circa 600 de angajați ai furnizorilor. Nu e clar ce se va întâmpla cu aceștia după vânzare și ce planuri are noul proprietar.