Școlile din România vor avea în sfârșit WC-uri în interior: investiția din spate, fabuloasă

Școlile din România vor avea în sfârșit WC-uri în interior: investiția din spate, fabuloasă

În urmă cu aproximativ un an, un raport al Uniunii Europene atrăgea atenția asupra faptului că România este pe primul loc, când vine vorba de locuințe cu toaleta în curte. Mai șocantă decât atât este însă situația școlilor din frumoasa noastră țară, la același capitol.

În luna februarie a anului trecut, Ecaterina Andronescu oferea o statistică foarte clară legată de școlile românești care activează cu toaletă în curte. „La începutul anului 2018, erau 2.600 de școli cu toaletă în curte, diferența dintre 1.460 și 2.600 a fost prinsă în programele PNDL I și II. Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, avem bani în buget, așa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect”, explica Ministrul Educației de atunci cu o doză semnificativă de optimism. Din păcate, de acel proiect nu s-a mai auzit nimic, până acum,

Un număr de 375 de unități școlare vor fi modernizate prin dotarea cu o toaletă civilizată, în interiorul clădirii în care se desfășoară cursurile. În acest scop, vor fi cheltuite nu mai puțin de 31 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de șeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă.

„Printr-o hotărâre de guvern au fost aprobate cheltuielile de capital, prin transfer între bugetul Ministerului Educaţiei şi bugetele autorităţilor locale, în sumă de 31 de milioane de lei pentru modernizarea reabilitarea sau dotarea unui număr de 375 de unităţi şcolare, în vederea conformării acestora în ceea priveşte grupurile sanitare, în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare. (…) Este un proiect important în această perioadă în vederea pregătirii noului an şcolar şi pentru a asigura conformarea acestor unităţi şcolare cu dotările necesare”, a afirmat Dancă, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Pe lângă acest efort financiar semnificativ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat la rândul său repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale. Suma este prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentrul anul curent, în scopul realizării unor lucrări de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Din respectiva sumă, 17.000.000 de lei vor fi alocaţi în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurării cu utilităţi a 272 de unităţi de învăţământ preuniversitar, lucrări începute în 2019 și neterminate. Alţi 14.269.000 de lei sunt destinaţi finanţării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum şi asigurării cu utilităţi a acestora, în 103 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

Citește și: