28 ian. 2019 | 06:00

România anului 2019: Mii de școli cu toaletă în curte și asta e doar o parte a problemei

Știri Locale
România anului 2019: Mii de școli cu toaletă în curte și asta e doar o parte a problemei

În timp ce leul se devalorizează pe zi ce trece, iar Dragnea visează la grațiere, elevii din câteva mii de școli din România se duc la toaletă în curte.

Au trecut doar câteva luni de când am detaliat un studiu al Uniunii Europene cu referire la situația toaletelor din curte. La momentul respectiv, s-a făcut un clasament și, fără să surprindă pe nimeni, România se află pe primul loc când vine vorba de această practică specifică perioadei medievale.

Deși situația grupurilor sanitare este dovada unor probleme semnificativ mai grave legate de condiții financiare, educație și nu numai, te-ai fi așteptat ca, în școlile de la noi, situația să fie mai roz. Ești departe de adevăr. Nu mai puțin de 2.355 de unități de învățământ de pe teritoriul României, în anul 2019, au toalete în curte, fără să fie racordate la apă curentă sau canalizare.

Este important de reținut că informația de mai sus nu vine de la vreo publicație care vrea să critice eficiența și performanța guvernării PSD-ALDE. Sub nicio formă. Valoarea de 2.355 a fost confirmată de Ministerul Educației. 

Pentru că unii s-au gândit să profite de situația foarte gravă pentru a se îmbogăți, un primar PSD din comuna Gorbănești, județul Botoșani, a investit 125.000 de euro, pe parcursul ultimilor șase ani, pentru a construi toalete la școala din localitate. Deși ai fi fost împăcat cu valoarea de aproape 600.000 lei, dacă toaletele ar fi putut fi date în folosință, nu este cazul respectivei școli.

Conform publicației Botoșăneanul.ro, noile toalete, dintre care una este cu două etaje, nu pot fi date în folosință din cauza lipsei avizelor necesare. Ca penibilul situației să fie maxim, același primar PSD a făcut o investiție de aproape 40.000 de euro în 2012 pentru reabilitarea toaletelor din fundul curții. Acelea se folosesc și acum, au apă, dar doar vara. „Are nici mai mult nici mai puţin de 180 de metri din faianţă puşi pe pereţi“, a declarat primarul Gică Iliescu (PSD).

În cazul în care te întrebi care este proiectul Ministerului Educației pentru remedierea acestei probleme grave, răspunsul este unul cât se poate de simplu. Oficialii ”s-au spălat pe mâini” de această situație, deoarece, în opinia lor, autoritățile locale care au în administrare clădirile și terenurile sunt cele responsabile pentru luarea de măsuri.