Schimbarea majoră pentru sistemul 112 e de acum activă: apelurile vor fi localizate cu precizie

Schimbarea majoră pentru sistemul 112 e de acum activă: apelurile vor fi localizate cu precizie

După cazul Caracal s-a vorbit mult despre cum sistemul 112 nu e eficient. De azi, DSU anunță că va fi și eficient în localizarea persoanelor.

Sistemul AML e folosit deja în câteva țări din Europa. După cazul Caracal, când poliția n-a putut localiza corect și rapid apelul, dar și după accidentul aviatic din Apuseni, s-a vorbit despre o schimbare a modului în care sistemul 112 poate localiza apeluri.

În prezent, potrivit Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA), soluția de localizare AML este funcțională în 19 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Lituania, Mexic, Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Suedia și Marea Britanie.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat pe 1 aprilie că localizarea prin AML e funcțională și în România. Astfel, cetățenii care sună la numărul de urgență 112 de pe smartphone beneficiază de tehnologia Advanced Mobile Location (AML).

Facilitatea a fost implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), împreună cu operatorii de telefonie mobilă și în parteneriat cu Google și Apple. Această tehnologie permite transmiterea către sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții.

Vestea și mai bună e că opțiunea AML, dezvoltată și pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, în scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone în situații de urgență, nu necesită instalare de componente sau aplicații suplimentare și are o acuratețe de ordinul metrilor/zecilor de metri.

„AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii.”
general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

AML pe Android. Cum funcționează noul tip de localizare pentru apelul la 112

Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare prin serviciul ELS/AML:

  • Android 4 sau mai nou cu serviciile Google Play
  • Utilizatorul să nu fi optat în prealabil la dezactivarea serviciului ELS, din setările de localizare ale telefonului său
  • Telefonul trebuie să fie înregistrat într-o rețea mobilă din România, cu acces la servicii de SMS și/sau internet
  • Telefonul trebuie să aibă integrate funcțiile de GPS şi WiFi.

Cum funcționează ELS?

Serviciul Android ELS recunoaște când un utilizator efectuează un apel de urgență la 112 sau când se transmite un SMS la 113 și va calcula locația folosind mai multe surse de localizare (AGPS, rețea mobilă, WiFi și senzori din telefon). Locațiile ELS sunt calculate pe dispozitiv și trimise prin SMS și/sau internet, direct către sistemul 112 utilizând protocoale standard din industrie.

Când nu funcționează ELS?

  • Nu funcționează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive
  • Nu funcționează dacă telefonul este setat pe modul avion
  • Nu funcționează pentru telefoanele cu nivelul bateriei sub 10%

Totodată, ține cont că serviciul ELS se va activa doar la apelarea numărului 112, respectiv la transmiterea de mesaje la numărul 113 destinat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire, în restul timpului fiind inactiv, fără a consuma baterie. În plus, informația de localizare este transmisă din telefonul mobil direct către sistemul 112. Google nu primește această locație transmisă către serviciul de urgență.

Dacă la apelarea numărului de urgență 112 conexiunea la internet este oprită, serviciul ELS va transmite poziția doar prin SMS. Pentru transmiterea și afișarea corespunzătoare a amprentei de timp ce însoțește informația de localizare de tip AML, se recomandă activarea opțiunii de actualizare automată a datei şi orei asociate telefonului mobil.

AML pe iOS

Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare AML pentru iPhone:

  • iOS actualizat la cea mai nouă versiune pe care o permite dispozitivul
  • Telefonul trebuie să fie înregistrat într-una din următoarele rețele mobile din România cu care Apple are acord în implementarea AML
  • Telefonul trebuie să aibă acces la serviciul de SMS

Cum funcționează AML pe iPhone?

Când un utilizator inițiază un apel la numărul de urgență 112, telefonul iPhone calculează poziția integrând date din mai multe surse, cum ar fi sistemele de sateliți și rețelele Wi-Fi. Ulterior, coordonatele sunt împachetate într-un SMS care este transmis direct către serviciul 112, fără a mai fi nevoie de vreo operațiune.

Când nu funcționează AML pe telefoanele iPhone?

Nu funcționează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive. Nu funcționează la transmiterea de mesaje de urgență către serviciul SMS 113.

E bine de știut că, în acest moment, recepționarea coordonatelor geografice prin tehnologie AML nu este disponibilă pentru apelanţii care se află în roaming internaţional, precum și pentru cei care nu au semnal în rețeaua proprie (roaming naţional).

Pentru utilizarea eficientă a informațiilor furnizate prin tehnologia AML, au fost actualizate procedurile de operare și întreg personalul SNUAU a fost instruit în acest sens.

Toate cele patru metode de localizare implementate în țara noastră (AML, aplicația mobilă APEL 112, Geolocation și Cell ID/Sector ID) sunt complementare una celeilalte. Niciuna nu este infailibilă. Așa cum se întâmplă și în celelalte țări care au implementat soluții de transmitere a coordonatelor geografice pe timpul apelurilor de urgență, fiecare metodă are o anumită rată de succes.

Conform raportului Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA) din 2019, la nivel european, rata de succes pentru AML este de până la 65%. Din acest motiv, cetățenii care sună la numărul 112 sunt rugați să ofere și să confirme pe cât posibil detaliile privind locația lor.

Nu în ultimul rând, spre deosebire de soluția oferită de Google, telefoanele Apple transmit poziția către sistemul 112 doar în cazul apelurilor telefonice de urgență, nu și în cazul transmiterii de mesaje de urgență prin SMS la numărul 113. Iar din martie ai versiunea 13.4 pentru telefon. Actualizează-l.

Citește și:
Etichete: