De ce acest satelit de pe orbita Pământului e pe cale să explodeze

De ce acest satelit de pe orbita Pământului e pe cale să explodeze

Un satelit al DirecTV are probleme tehnice legate de bateriile sale și este foarte posibil să explodeze curând pe orbita Pământului.

Compania are o lună la dispoziție să mute satelitul din orbita geostaționară a Pământului pentru a nu exista riscul ca explozia să afecteze și alți sateliți din apropierea sa. Spaceway-1 se află de 15 ani pe orbită, însă acum are defecțiuni la nivel de baterie. Compania spune că anomaliile au cauzat pagube termale semnificative și ireparabile care ar urma să-l facă pe acesta să explodeze.

DirecTV este un serviciu TV oferit de compania americană AT&T. Compania a oprit deja bateriile, iar în prezent Spaceway-1 funcționează folosind energia generată de panourile sale solare. Totuși, acesta trebuie scos din orbită dintr-un singur motiv: în februarie, acesta este așteptat să treacă prin umbra Pământului. Asta înseamnă că acest satelit va putea, în acel moment, să funcționeze doar cu bateriile din dotare. Iar pentru că acestea nu mai funcționează în mod corespunzător, acest lucru nu va fi posibil.

Astfel, DirecTV este obligată să îl trimită pe acesta la o distață de 300 de kilometri de orbita geostaționară înainte de data de 25 februarie.

De ce acest satelit este în pericol să explodeze

În mod obișnuit, companiile care operează sateliți sunt obligate să scurgă restul de combustibill care încă se află la bordul acestora înainte să-i scoată din orbită, pentru a evita pericolul de explozie. Totuși, cei de la DirecTV au solicitat Comisiei Federale de Comunicații să fie scutită de acest lucru. Motivul? Nu ar avea suficient timp.

De obicei, tot acest proces durează între două și trei luni, ceea ce înseamnă că termenul de 25 februarie este mult prea aproape pentru ca DirecTV să poată urma procedura pentru acest satelit.

E posibil ca satelitul să explodeze, însă locul unde o va face nu va afecta cu nimic alte obiecte din jur.

Citește și:
Sursa: endgadget