Sarmizegetusa Regia, evaluată: cât valorează capitala dacilor, în 2020

Sarmizegetusa Regia, evaluată: cât valorează capitala dacilor, în 2020

Pentru cultura și istoria românilor, Sarmizegetusa Regia este o regiune monument cu o valoare extraordinară. Autoritățile române i-au asociat însă o valoare fixă surprinzătoare.

Sarmizegetusa Regia, aflată în Munții Orăștiei, a fost capitala Daciei înaintea invaziei romane. Din acest motiv, întreaga regiune este un monument istoric înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Ca valoarea, conform autorităților, este evaluată la 137,25 de milioane de lei, aproximativ 28,3 milioane de euro.

Sarmizegetusa, căreia după cucerire romanii i-au spus Regia pentru a o deosebi de noua Sarmizegetusa Ulpia Traiana, a fost capitala Daciei și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Cetatea era centrul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei.

Începând cu anul 2012, monumentul istoric face parte din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și se află în administrarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Tot de atunci, a fost aprobată intrarea sitului în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.

Consiliul a avut obligația de a evalua bunul imobil în vederea înregistrării valorii sale în evidențele contabile și în acest scop a încheiat un contract de servicii de evaluare, iar documentația care a stat la baza sumei rezultate în urma evaluării a fost transmisă Ministerului Culturii.  În urma evaluării, valoarea de inventar actualizată a sitului arheologic, de 18,3 hectare, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este de 137.250.384 lei.

Deși este dificil de estimat realitatea și corectitudinea evaluării, autenticitatea datelor cade în sarcina Consiliului Județean Hunedoara, conform datelor furnizate de Ministerul Culturii. Este bine de știut că situl arheologic nu face subiectul unui litigiu la ora actuală și nici nu au fost formulate asupra sa cereri de retrocedare, în conformitate cu prevederile legii nr.10/2001, privind imobilele preluate abuziv în perioada regimului comunist.

Sarmizegetusa Regia este deschisă vizitatorilor în cea mai mare parte a anului, iar sezonul actual de vizite a fost deschis în 15 mai, după relaxarea prevederilor post-pandemie.