Prima expoziție 3D din România: te poți plimba prin Roma antică și Sarmizegetusa

Prima expoziție 3D din România: te poți plimba prin Roma antică și Sarmizegetusa

Dacă ești pasionat de istorie, probabil că ți-ar plăcea să vezi în 3D locuri precum Roma antică și Sarmizegetusa, capitala Daciei.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca a inaugurat, joi, prima expoziţie internaţională din România, în cadrul căreia vizitatorii pot efectua o plimbare virtuală și prin Roma antică, și prin Sarmizegetusa.

Directorul Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, a declarat, joi, la inaugurarea expoziţiei virtuale „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history”, că expoziţia este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu, potrivit Mediafax. Așadar, acum poți vedea Forul Păcii și Forul lui Augustus, Templul Mare și sediul guvernatorului financiar din Dacia. Potrivit acesteia, reconstituirile 3D au fost realizate de echipa MNIT în parteneriat cu Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, iar piesele arheologice după care s-au realizat modelele 3D au fost oferite de Muzeul Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

„Expoziţia reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Vizitatorii vor avea posibilitatea să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraş din România reconstituit 3D”, a precizat directorul MNIT.

Emanuel Demetrescu, reprezentant al Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, a declarat la rândul său că specialiştii care au realizat expoziţia virtuală au lucrat pe baze ştiinţifice, „reconstituirile folosind informaţii arheologice”. Pentru realizarea ridicărilor 3D de la Sarmizegetusa s-au folosit drone, dar şi aparatură de scanare geomagnetică. Informaţiile sunt oferite în limbile română şi engleză, iar utilizatorii de smartphone-uri pot descărca o aplicaţie şi pot utiliza un QR code pentru a vizita expoziţia. Expoziţia va fi deschisă până în 30 septembrie, biletul de intrare costând 3 lei.