România va intra în scenariul 4: ce înseamnă pentru tine și când s-ar putea întâmpla

România va intra în scenariul 4: ce înseamnă pentru tine și când s-ar putea întâmpla
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
07:50 29.03.2020

Scenariul 4 pentru România e marcat de momentul în care numărul celor confirmați a trecut de 2.000. Avem și-o estimare oficială acum cu privire la data debutului scenariului 4. Totodată, anumite măsuri de limitare a deplasării populației au fost deja aplicate.

Pe 28 martie, la ora 13, România avea 1.452 de cazuri confirmate. Dintre acestea, 139 de oameni au fost declarați recuperați. În carantină erau 7.801 de oameni, iar decese au fost confirmate 29. La ATI erau internați 34 de pacienți, dintre care 25 în stare gravă. Până la ora publicării acestui articol, au fost consemnate 37 de decese.

În aceste condiții, România se apropie de scenariul 4, care se va desfășura de la 2.000 de persoane infectate în sus. Acesta prevede, printre altele, închiderea graduală a granițelor și izolarea forțată la domiciliu inclusiv a persoanelor care nu sunt suspecte de infectare.

Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat la Digi24 că România ar putea intra în scenariul 4 la final de martie sau în prima zi din aprilie.

„La începutul săptămânii viitoare [30 martie – 5 aprilie] cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie, pentru că deja aveam 1.500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice.”
Alexandru Rafila

La jumătatea lunii martie, Nelu Tătaru, actualmente ministru al Sănătății, a spus că scenariul 4 vine și cu transformarea ministrului Afacerilor Interne în al doilea om în stat. Totodată, el a spus că fiecare scenariu, implicit și scenariul 4, vine cu limitarea unor drepturi, până la drepturile fundamentale care dau voie Guvernului şi ministrului de Interne să închidă anumite instituţii, să restricţioneze un anumit acces în măsura în care noi să putem desfăşura activitatea în prevenirea şi tratarea acestei boli.

Cu sau fără scenariul 4, câți români au probleme în afara României

Radio Europa Liberă a spus că 67 de români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu virusul. Aceștia se regăsesc în următoarele țări: 52 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg.

De la începutul epidemiei, 11 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța și 1 în Marea Britanie, au decedat.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat pe 28 martie că a ajuns încă un transport cu aproximativ 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud. Cele 100.000 de combinezoane de protecție, din acest transport, vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI