Piața neagră de măști de protecție de pe Facebook și Instagram

Piața neagră de măști de protecție de pe Facebook și Instagram
Sursa foto: Claudio Schwarz / Unsplash

Produse esențiale, precum dezinfectant sau măști de protecție, se găsesc greu în această perioadă, iar de asta profită unii utilizatori de pe Facebook și Instagram.

Cererea pentru astfel de produse a crescut masiv în utlima perioadă, așa că ne confruntăm cu o criză la nivel mondial. Probabil ai văzut și tu afișele din vitrinele farmaciilor care menționau că stocurile pentru măștile de protecție sau dezinfectantul pentru mâini s-au golit. De asemenea, prețul a crescut de la undeva la 20-30 de bani, la undeva între șase și nouă lei.

Facebook a anunțat că reclamele și anunțurile de vânzare pentru măști de protecție, dezinfectanți și kit-uri de testare pentru COVID-19 nu vor mai fi permitse pe platformele sale. Totuși, asta nu i-a împiedicat pe unii să găsească soluții prin care să profite de criza actuală: n-au mai pus anunțuri sau promovat reclame, ci au creat profiluri personale. Potrivit publicației Business Insider, unii utilizatori au creat mai multe conturi de Facebook și Instagram pentru a vinde astfel de produse, la prețuri mult mai mari decât se află acestea pe piață.

Piața neagră de măști de protecție de pe Facebook și Instagram

Publicația a identificat mai multe astfel de conturi care ofereau spre vânzare astfel de produse. Totuși, garanția că acestea există, într-adevăr, și că nu este vorba despre vreo înșelătorie nu există.

Semne de întrebare se ridică, în primul rând, de la faptul că imaginile postate pe aceste conturi de Instagram și Facebook conțineau imagini luate de pe internet cu persoane care poartă măști de protecție, pe care sugerau că le pot livra utilizatorilor. Aceștia ajungeau la utilizatorii rețelelor sociale trimițându-le cerei de prietenie pe Facebook sau urmărindu-le contul de Instagram.

Business Insider a contactat Facebook în acest sens, care a șters conturile de pe ambele platforme. De asemenea, compania spune că mai ștersese anterior alte trei conturi care se ocupau cu aceeași „afacere”.

Unul dintre aceste conturi de Instagram, cu handle-ul @covidhalfmask, avea aproape 18.000 de urmăritori, însă doar vreo 35 de like-uri la postări. Cel mai probabil, cumpărase urmăritori de la servicii care se ocupă cu acest lucru pentru a-și face contul veridic. Aici, prețul pentru un pachet de 10 măști tip N95 ajungea la un preț de 75 de dolari, iar pentru un pachet de 15 măști de tip 3M 9162E, utilizatorii trebuiau să plătească 200 de dolari.