07 aug. 2020 | 09:30

România, pro-Trump: o rețea de conturi de propagandă de la noi, închise de Facebook

ACTUALITATE
România, pro-Trump: o rețea de conturi de propagandă de la noi, închise de Facebook

Cu câteva luni rămase până la alegerile din SUA, campaniile agresive de propagandă pentru realegerea lui Donald Trump au început în fiecare colț al lumii, inclusiv România.

Conform celor de la Reuters, inginerii Facebook au desființat în ultimele 24 de ore o rețea de conturi pro-Trump. Acestea postau constant conținut menit să sporească încrederea în politicile actualului lider la Casa Alba.

”Am eliminat 35 de conturi de Facebook, 3 pagini şi 88 de conturi pe Instagram. Această activitate a fost iniţiată în România şi s-a concentrat asupra SUA. Am găsit această reţea ca parte a investigaţiei noastre cu privire la un comportament neautentic coordonat înainte de alegerile din 2020 din SUA”, scrie Facebook pe site-ul său.

Conturile nu erau foarte multe și nici nu este foarte clar care era beneficiul din spate. Nu se știe dacă erau plătite de cineva, de exemplu. Ideea este că includeau postări care sprijineau activitatea liderului american din partea conservatorilor, persoanelor de culoare, a creștinilor și adepților grupării QAnon. Ca referință, aceasta din urmă răspândește teorii ale conspirației.

În mod suspect, toate conturile românești erau create să pară că provin din SUA și au în spate persoane americane. Printre ele s-au numărat și administratori ale unor grupuri masive de fani ai lui Donald Trump. Ele nu respectau însă termenii și condițiile de utilizare ale Facebook, mai precis, manifestau un ”comportament neautentic coordonat”.

În total, întreaga rețea de conturi false ajungea să aibă o influență destul de mică, cu doar 1600 de urmăritori pe Facebook și 7200 de urmăritori ai conturilor de Instagram. Acestea valori nu sunt însă neglijabile, având în vedere că ar fi putut să explodeze în lunile rămase până la alegeri.

„Nu am găsit nicio dovadă a motivaţiilor lor, financiare sau de altfel”, a declarat directorul pentru reglementări în domeniul securităţii cibernetice al Facebook, Nathaniel Gleicher, într-o conferinţă de presă, citat de AFP. Aceste campanii coordonate „manipulează dezbaterea publică în scopuri strategice”. „Ele estompează liniile dintre dezbaterea sănătoasă şi manipulare”, a a adăugat oficialul Facebook.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele