24 iul. 2020 | 12:38

România încă visează la așa ceva: țara care transformă telefonul în buletin. Ce rol joacă Samsung

ACTUALITATE
România încă visează la așa ceva: țara care transformă telefonul în buletin. Ce rol joacă Samsung

România, deocamdată, pregătește trecerea la buletine biometrice. Dar sunt încă fizice, chiar dacă mai mici și cu cip. Viitorul va fi al actelor digitale. Și deja există câteva demersuri în acest sens.

Când vine vorba de documente, dacă le-ai muta pe telefon, le-ai avea mereu la dispoziție – și rămâi fără scuze că nu le ai. Un exemplu e pentru șoferi. Un permis digital, stocat pe telefon, poate fi util. În 2018 și 2019, Poliția a dat peste 260.000 de sancțiuni șoferilor pentru lipsa documentelor la control, între care permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.

Totodată, începe și transformarea cărților de identitate ale românilor într-unele care pot stoca și date. Însă, deocamdată, putem doar spera că se va ajunge la nivelul din Germania.

Cartea de identitate germană va putea fi stocată pe telefoane Samsung. E doar o mică parte din inițiativa de e-guvernare din Germania. Iar aportul Samsung e că asigură securizarea dispozitivelor, astfel încât nimeni să n-aibă acces la datele tale. Aici vezi și potențialul soluției Knox pe care compania o folosește deja de câțiva ani.

Cum funcționează, de fapt, un buletin pe un telefon – Samsung sau de la alt producător

buletin electronic telefon

Deocamdată, discutăm de modele Samsung ca urmare a parteneriatului între companie și autoritățile germane. Odată ce-ai înregistrat buletinul digital – eID – în telefon, acesta e stocat într-o locație sigură pe dispozitiv. Seria Samsung S20 va fi prima care va permite așa ceva.

Toate datele sunt stocate local, pe telefon, fără sincronizare în vreun serviciu cloud. Prin demersul OPTIMOS 2.0 al Germaniei, țara aceasta vrea să asigure cetătenilor un ecosistem deschis, digitalizat, sigur.

Samsung s-a asigurat să pună la dispoziția Germaniei un kit de dezvoltare pentru Secure Element. Aplicațiile și serviciile pot interacționa cu buletinul digital stocat pe telefon, iar pe termen lung e luată în calcul corelarea datelor cu istoric medical și adăugarea de opțiuni.

Într-o țară ceva mai apropiată de România, putem lua exemplul Poloniei. În 2017, ministrul domeniul digital a anunțat introducerea cărților de identitate în format electronic pe telefoane. Iar în 2018 autoritățile din Sidney au introdus permis de conducere digital (DDL – digital driver’s license).

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele