Țara din UE care va transforma buletinul într-o aplicație pe telefon

Țara din UE care va transforma buletinul într-o aplicație pe telefon

În 2018 vor fi introduse pentru prima oară buletine în format digital pe telefoanele unor cetățeni dintr-o țară europeană importantă. 

Ministrul domeniul digital din Polonia a anunțat introducerea cardurilor de identitate în format electronic pe telefoane mobile. Acestea vor funcționa sub formă de aplicații mobile, dar vor îndeplini aceleași roluri precum alternativele tipărite.

„Sper că polonezii, care sunt cunoscuți în Europa pentru deschiderea lor mentală vizavi de tehnologii noi, vor fi primii utilizatori”, a spus ministrul Anna Strezynska. Tehnologia pare să fie una destul de bine pusă la punct și a fost deja implementată în formă de test în orașul Nowy Wisnicz. Purtătorul de cuvânt al ministrului pentru tehnologii digitale din Polonia a ținut să afirme că astfel de sisteme, deși par revoluționare, au fost implementat anterior, la o scară mai mică, în Austria și Estonia.

Între timp, guvernul polonez finisează proiectul de lege care va asista la implementarea buletinelor în format digital. Cu un pic de noroc, la mijlocul anului viitor, polonezii își vor putea scoate smartphone-ul din buzunar, când un polițist le va cere buletinul. Aparent, actele în format digital vor funcționa la fel de bine ca un card de identitate actual, în orice set de circumstanțe.

În privința procedurii de implementare, deși proiectul vizează introducerea la nivel național, va începe cu cei mai tineri cetățeni. Practic, cei care își vor face pentru prima oară buletine în 2018, vor adopta buletinul sub formă de aplicație. Între timp, România se chinuie să treacă la buletin biometric, dar se lovește de probleme banale ridicate de oameni.

Acesta este primul pas spre digitalizarea întregului set de acte utilizate într-o țară. La scurt timp după buletine vor urma carnetele de conducere, actele aferente mașinii, cardurile de student și nu numai, conform declarațiilor ministrului. Cei 38 de milioane de cetățeni polonezi vor avea buletinele scoate în cloud în format securizat. Pe baza unui cod primit prin SMS le vor putea apela oricând au nevoie de ele.