Prima țară care trece la permisul de conducere electronic

Prima țară care trece la permisul de conducere electronic

Să ai permisul de conducere în versiune electronică ar putea fi soluția ideală pentru a evita încălcarea legii și te-ar scuti de o mulțime de probleme în cazul în care-l uiți acasă.

Autoritățile din Sydney încearcă un experiment din această toamnă și le recomandă tuturor cetățenilor din estul capitalei Australiei să se înscrie în programul DDL (digital driver’s licence), prin care își vor putea înregistra datele personale de pe permisul de conducere într-o bază de date ce poate fi accesată cu ușurință și de pe telefon, prin intermediul unei aplicații.

Experimentul ar urma să înceapă din luna noiembrie, iar autoritățile australiene vor să testeze eficiența unui permis de conducere electronic, pe care să-l ai tot timpul cu tine. Dacă oricum toată lumea are azi un telefon mobil în care stochează o mulțime de date importante, de ce să nu te folosești de el și când vine vorba de acte de identitate și licențiere.

Permisul de conducere electronic va putea fi folosit atât în momentul legitimării în fața polițiștilor rutieri, cât și în cluburile și restaurantele care-ți cer un act de identitate la intrare.

Datorită faptului că telefonul este folosit inclusiv pentru plăți și tranzacții, ministrul Finanțelor este de părere că acest gadget este un fel de portofel electronic care ar trebui folosit ca atare, care-ți poate stoca și acte de identitate.

Autoritățile au ales regiunea estică a Sydneyului deoarece aici sunt peste 350 de școli de șoferi, iar la proiect se pot oferi peste 140.000 de participanți.

Șoferilor li ser recomandă, totuși, să aibă la ei și permisul tipărit, chiar dacă participă la proiectul DDL și au direct pe telefon permisul electronic. Fiind încă în faza experimentală, documentul nu a obținut încă omologare.

Dar estul capitalei australiene nu este singura regiune supusă acestui experiment. S-a mai încercat această metodă și în sudul Australiei, dar șoferilor încă li se cere să poarte și permisul fizic, ceea ce face inutilă înscrierea în programul DDL. Care mai e rostul unu permis electronic dacă mai iei după tine și unul fizic? În plus, mai degrabă se poate să uiți permisul în sine, decât telefonul mobil.

Citește și: