28 mai 2020 | 14:14

Reușită impresionantă pentru primul ventilator românesc: 6 iunie e cea mai așteptată zi acum

ACTUALITATE
Reușită impresionantă pentru primul ventilator românesc: 6 iunie e cea mai așteptată zi acum

La debutul crizei medicale a început și cursa pentru dezvoltarea și realizarea unui ventilator mecanic pentru spitale. Unul dintre proiectele de succes tocmai a trecut de un test important.

La ventilatorul care a trecut acum testul pe animale de talie medie se lucrează încă din martie. E dezvoltat de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Testul de acum a fost făcut la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) „George Emil Palade”.

Experimentul a fost condus de şefa de lucrări la disciplina de Fiziopatologie a UMFST Târgu Mureş, Bianca Grigorescu, medic primar ATI, care a prezentat eficienţa acestor teste şi în ce constau ele.

La nivel global există o criză majoră de astfel de echipamente din cauza numărului mic de producători. Multe țări au recurs deja la dezvoltarea unor prototipuri care să fie utile în această criză. Au fost și exemple de proiecte de doar câteva sute de dolari.

Răzvan Corneliu Popa este iniţiatorul proiectului și administratorul companiei Gaze Industriale Mureş. El a spus că ideea a prins contur în doar trei săptămâni, iar în urma numeroaselor teste prototipul a fost mereu îmbunătăţit.

„Am reuşit să mai depăşim o etapă, am încheiat un parteneriat cu UMFST Târgu Mureş, avem un parteneriat solid care pe de o parte ne responsabilizează, iar pe de altă parte ne şi onorează. […] Sper ca ventilatorul să satisfacă rigorile şi cerinţele celor de la UMFST şi ale medicilor de la ATI în general şi etapa să se deruleze cu succes. Am mai avut câteva testări pe animal viu (de mici dimensiuni) şi pe om, mai avem parteneriate cu spitalul din Oradea. Testele au decurs destul de bine, ni s-au cerut anumite îmbunătăţiri, le-am făcut pe toate şi sperăm să se deruleze cu succes şi sper cât mai repede să începem producţia.”
Răzvan Corneliu Popa

6 iunie, cea mai așteptată dată

Popa a spus că echipa sa a depus şi o cerere de finanţare la Guvernul României. Dacă proiectul va avea succes, acesta va fi lansat în producţie. „Dacă proiectul nostru va fi declarat câştigător şi vom semna contractul săptămâna viitoare, undeva pe 6 iunie este anunţată semnarea contractului, atunci vom accelera cu paşi foarte, foarte repezi spre lansarea în producţie. Avem deja parţial documentaţia pentru omologare elaborată, mai aşteptăm ultimele modificări şi depindem de testarea de astăzi”, a transmis acesta.

În maximum două luni, dacă e primită finanțare, va intra în producție. „Avem multe solicitări de parteneriate pentru producţie, numărul de echipamente pe care le vom produce depinde de aceste parteneriate şi pot să spun că vom putea satisface întreaga cerere la nivel intern până la sfârşitul anului, urmând să ne adresăm şi pieţelor internaţionale”, a mai declarat Răzvan Corneliu Popa.

Firma mureşeană care a dezvoltat acest proiect îmbuteliază oxigen şi dioxid de carbon, produce gheaţă carbonică şi comercializează toată gama de gaze industriale şi a fost nevoită să îşi restrângă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-şi proteja colaboratorii şi angajaţii.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele