Remdesivir ar putea deveni cel mai folosit medicament în tratarea virusului. Unde ar fi produs în România?

Remdesivir ar putea deveni cel mai folosit medicament în tratarea virusului. Unde ar fi produs în România?

Doctorii din Europa sunt tot mai aproape pentru a primi aprobare de utilizare a medicamentului Remdesivir în cazul pacienților care dezvoltă boala Covid-19. Dar vestea cu adevărat bună e că acest medicament ar putea fi produs și-n România.

Remdevisir e un medicament care a fost aprobat pentru utilizare în regim de urgență în mai multe locuri de pe planetă. SUA, India, Coreea de Sud se numără printre țările în care doctorii și-au tratat pacienții cu Remdesivir în regim de urgență, în vreme ce Japonia a aprobat folosirea în orice situație. A fost dezvoltat inițial pentru febra hemoragică Ebola, dar s-a văzut că dă rezultate și-n cazul Covid-19.

Așa că europenii se grăbesc să-l aprobe și pe continent.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi autorizarea unei „puneri pe piaţă condiţionate” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, De aici și până-n momentul în care Comisia Europeană își va da acordul nu mai e decât un pas.

Remdesivir ajunge și-n Europa

Remdesivir este primul medicament împotriva COVID-19 care este recomandat pentru autorizare în cadrul UE„, transmite Agenția Europeană a Medicamentului.

Medicamentul e produs de compania Gilead, care vrea să furnizeze deja până la sfârșit de 2020 nu mai puțin de două milioane de doze. E un obiectiv dublat față de estimările inițiale, iar compania intenţionează să testeze și o versiune mai uşor de folosit a medicamentului, administrată prin inhalare.

Deocamdată, Remdesivir este administrat intravenos. Un studiu al EMA a demonstrat că pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 şi trataţi cu Remdesivir se recuperează în medie cu patru zile mai repede decât ceilalţi bolnavi. 

O veste extrem de bună: medicamentul ar putea fi produs și-n România

Pe de altă parte, Remdesivir ar putea fi produs și-n România, mai exact de compania Antiobiotice Iași. Directorul producătorului român de medicamente a luat legătura cu americanii de la Gilead.

E posibil ca și fabrica din Iași să se implice în procesul de producție.

“Trebuie sa existe o politica europeana, internationala, in domeniul productiei de medicamente care sa reglementeze un anumit mod de lucru, care sa permita realizarea de contracte de co-manufacturing  cu firme ce pot produce la nivel ragional. Și dau exemplu Remdesivir, medicament testat împotriva coronavirsului, pe care americanii îl considera acum cel mai bun împotriva COVID-19.  El se află în studiu clinic în 5 centre din România. Producția de medicamente ar trebui să urmeze o politică la nivel internaţional pentru a fi împărțit acest efort. Noi am luat recent legătura cu compania Gilead  pentru o posibilă colaborare în ceea ce privește medicamentul Redemsivir, produs de gigantul american și testat ca tratament pentru coronavirus. Am stat de vorbă cu vicepreşedintele Gilead, de origine română, pentru o posibilă colaborare între cele două companii”, declară reprezentanții Antiobiotice Iași.

Citește și: