Ce e Remdesivir, medicamentul pe care îl va folosi și România în criza medicală

Ce e Remdesivir, medicamentul pe care îl va folosi și România în criza medicală

Remdesivir e un medicament antiviral care a devenit la mare căutare după ce a devenit standard în SUA pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Medicamentul a ajuns, între timp, și-n România.

Remdevisir e un medicament despre care medicii americani cred că-i tratează foarte bine pe pacienții infectați cu coronavirus, care ajung să dezvolte forme grave ale bolii Covid-19. Pentru americani a devenit un tratament nelipsit din secțiile de ATI, după ce s-a observat că cei care l-au primit s-au recuperat mai repede.

Practic, de la 15 zile, cam cât dura recuperarea în cazul lor, s-a ajuns undeva la 11 zile. Ceea ce înseamnă un început promițător, mai ales că rata deceselor ar fi scăzut.

Remdevisir a ajuns și-n România și a fost administrat pacienților în stare gravă din Timișoara. 

Remdesivir, medicament-minune împotriva coronavirus?

Despre acest tratament vorbesc și medicii români. Iată ce spune Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pentru Digi24.

„La nivel mondial sunt diferite încercări în terapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice în diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite în terapii pentru alte afecțiuni care se încearcă în COVID. Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experiență mai mare, iar studiile clinice arată o eficiență sporită față de celelaltate. Depinde și de țara care face studiul. China zice că nu a avut rezultate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E și un război economic”, a explicat Musta.

Medicul precizează că antiviralul e folosit inclusiv împotriva Ebola, dar efectele nu-s bune în majoritatea cazurilor, așadar studiile sunt contradictorii și acolo. În cazul pacienților cu Covid-19, însă, s-a observat o ameliorare și îmbunătățire a stării de sănătate.

„Remdesivir intră în protocolul național de terapie, ca și terapie compasională. Asta înseamnă că firma producătoare va da acest medicament pe niște criterii pe care le stabilește firma respectivă. Există în protocolul național Remdesivir, ca medicație compasională”, a adăugat medicul timișorean.

Remdesivir va ajunge și la bolnavii din Iași și București, iar Agenția Națională a Medicamentului anunța, la sfârșitul săptămânii trecute, că 30 de doze urmează să ajungă în România.

Citește și: