Expediția pentru recuperarea telegrafului de pe Titanic: ce detalii oferă despre dezastru

Expediția pentru recuperarea telegrafului de pe Titanic: ce detalii oferă despre dezastru

Scufundarea vaporului Titanic este unul dintre cele mai cunoscute evenimente din istorie, iar curând am putea avea mai multe detalii despre ce s-a întâmplat.

Un judecător federal din statul american Virginia a aprobat o misiune de recuperare a telegrafului de la bordul navei. Este vorba, de fapt, despre aparatul care a trimis semnale SOS de pe vapor. În ultimele ore în care Titanicul s-a scufundat, operatorii telegrafului wireless au emis o serie de mesaje frenetice prin care cereau ajutor.

Judecătorul american a decis acum că aparatul poate fi recuperat din rămășițele de pe fundul oceanului. De altfel, decizia este o victorie pentru RMS Titanic Inc., o companie privată cu drepturi exclusive de salvare a artefactelor de pe navă. Aceasta purtat o luptă legală de zeci de ani pentru a câștiga dreptul de a extrage echipamentul și alte artefacte de pe navă.

Potrivit judecătoarei care a încuviințat expediția, Rebecca Beach Smith, recuperarea telegrafului va contribui la moștenirea lăsată de pierderea Titanicului, dar și atât a celor care au supraviețuit, cât și a celor care au murit în cadrul tragediei.

Ce detalii despre dezastru a dezvăluit telegraful de pe Titanic

Telegraful a fost singurul instrument prin care oamenii de pe vapor au putut comunica cu exteriorul. Astfel, prin intermediul acestora, au fost transmise toate mesajele de la bord, care arată ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ore ale scufundării. Ultima transmisie, emisă cu doar câteva minute înainte ca nava să dispară sub suprafața Atlanticului de Nord, după ce vaporul Titanic s-a izbit de un iceberg, a constat în doar cinci cuvinte: „Veniți repede. Camera motorului aproape plină”.

Potrivit președintelui companiei, Bretton Hunchak, sistemul „rămâne un erou necântat, responsabil de nenumărate generații de familii care există doar pentru că radioul a strigat în numele strămoșilor lor. Din acest motiv, trebuie să recuperăm această piesă incredibilă de istorie, pentru a salva radioul care a salvat 705 de vieți care ar fi putut fi luate de pe lume în acea noapte fatidică”.

Titanicul călătorea din Marea Britanie către New York, când a lovit un iceberg și s-a scufundat în 1912. Dintre cei 2.208 de membri ai echipajului și pasageri, 1.503 au murit în dezastru și doar 705 au supraviețuit.

Cum a fost descoperit Titanicul pe fundul oceanului

Expediția de găsire a navei a fost parte dintr-o misiune militară secretă a SUA. De fapt, scopul misiunii era găsirea a două submarine nucleare scufundate. În 1985, Marina americană i-a oferit omului de știință și fostului comandant Robert Ballard finanțarea și oportunitatea de a căuta Titanicul. Condiția era ca acesta să caute și submarinele USS Thresher și USS Scorpion, care se scufundaseră în anii 1960.

Povestea cu Titanicul era doar o acoperire – una foarte bună. În timp ce Ballard căuta submarinele, presa și publicul credeau că se uită după Titanic. După ce echipa lui Ballard a terminat explorările celor două submarine, mai aveau la dispoziție 12 zile pentru a căuta Titanicul. „Când am găsit Titanicul, am fost, desigur, foarte entuziasmați, pentru că era o treabă dificilă”, a zis cercetătorul.

În prezent, vaporul se află în stare foarte proastă, din cauza coroziunii sării și a bacteriilor care „mănâncă” metal. Pentru noua misiune, RMS are două planuri de lucru pentru preluarea telegrafului. Primul ar presupune utilizarea unui vehicul operat de la distanță pentru a intra în Titanic printr-o trapă de deasupra camerei în care este ținut aparatul. Al doilea ar necesita tăierea unei găuri direct în carcasa vaporului.

Expediția ar urma să aibă loc vara aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: