Reciclarea va fi mai eficientă cu acest plastic care poate fi refolosit la nesfârșit

Reciclarea va fi mai eficientă cu acest plastic care poate fi refolosit la nesfârșit

În contextul încălzirii globale și a demersurilor stopării acesteia se pune accentul din ce în ce mai mult pe reciclare. Astfel, oamenii de știință spun că au inventat un fel de plastic care poate fi reciclat de nenumărate ori.

Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse la nivel mondial în fiecare an și aproximativ 10% doar în SUA, de exemplu, este reciclată. Restul este turnat în depozit, incinerat sau scurs în mediu.

Unul dintre motivele pentru care atât de puțin plastic este reciclat este pentru că este greu de descompus, iar procesele utilizate în mod obișnuit pentru a recicla plasticul vechi își slăbesc structura chimică. Drept urmare, plasticul reciclat este folosit în mod normal numai pentru a face produse cu valoare scăzută, cum ar fi băncile exterioare și pubele.

Noul plastic, eco-friendly

De obicei, procesul de reciclare are un impact serios asupra calității materialelor plastice. Dar New Scientist raportează că noul material, PBTL, poate fi descompus și revizuit în ceva nou care este la fel de calitativ ca originalul – ceea ce înseamnă, teoretic, mult mai puțin plastic care umple depozitele.

Echipa, condusă de chimistul Universității de Stat din Colorado, Eugene Chen, a venit cu o modalitate de a descompune plasticul în monomeri individuali, potrivit cercetărilor publicate în revista Science Advances. Nu este nevoie decât de 24 de ore de fierbere și tratament chimic.

Cercetătorii au descoperit că PBTL poate fi ușor reciclat încălzindu-l la 100 de grade Celsius, în prezența unui catalizator chimic, timp de 24 de ore. Acest lucru rupe plasticul vechi în mai multe părți, care pot fi apoi reasamblate într-un nou PBTL de înaltă calitate.

Atâta timp cât plasticul nu este amestecat cu alte substanțe, Chen a spus că PBTL poate fi descompus și reciclat la nesfârșit. De asemenea, o echipă a Laboratorului Național Lawrence Berkeley a dezvoltat anul trecut un plastic similar, reciclabil la nesfârșit.

Este încurajator să vedem astfel de evoluții, dar adevărata provocare va fi ca producătorii să adopte efectiv aceste noi materiale plastice low-waste, în detrimentul opțiunilor mai ieftine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: