Purtarea măștilor în școli, obligatorie: primele detalii despre noul an școlar

Purtarea măștilor în școli, obligatorie: primele detalii despre noul an școlar

La momentul de față, mai sunt multe întrebări legate de condițiile în care va începe noul an școlar. La o parte dintre ele, Monica Anisie a oferit răspunsuri.

Lăsând la o parte opinia oamenilor despre eficiența măștilor de protecție în prevenirea răspândirii virusului, purtarea acesteia este obligatorie în școli. Atât elevii, cât și profesorii, în noul an școlar, trebuie să meargă la ore cu masca pe față. Aceasta este realitatea comunicată de Monica Anisie.

Ministrul Educației a atras atenția asupra faptului că această decizie nu este una arbitrară, ci în conformitate cu legislația în vigoare. „Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a declarat Anisie.

Singura excepție de la această regulă este dată de copii sub 5 ani care merge la creșă sau la grădiniță. Ei nu trebuie să poarte mască. În ceea ce privește purtarea măștii de către copiii din școala primară și restul copiilor de grădiniță, decizia aparține Ministerului Sănătății și va fi comunicată în viitor. „Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătăţii. Nu putem noi să decidem în locul lor. (…) Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, a adăugat ministrul.

Decizia radicală pleacă de la faptul că mai multe studii recente au atras atenția asupra faptului că orice copil peste 11 ani poate transmite virusul la fel ca un adult. „Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi. Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Citește și: