Proiectul futurist al lui Elon Musk îi scoate din minți pe acești oameni

Proiectul futurist al lui Elon Musk îi scoate din minți pe acești oameni

Sute de astronomi au avertizat că rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk s-ar putea dovedi ca având „un impact extrem” în calea astronomiei și a progresului științific.

Un raport al Satellite Constellation 1 (Satcon 1) a constatat că lumina constelațiilor de sateliți va schimba fundamental astronomia optică și infraroșie și ar putea avea impact asupra aspectului cerului nopții pentru sesizabil pentru entuziaștii din întreaga lume.

Cercetarea a reunit peste 250 de astronomi, operatori de satelit și activiști din domeniu pentru a înțelege mai bine impactul astronomic al constelațiilor mari de sateliți.

“Am observat că cele mai nepotrivite designuri ale constelațiilor au un mare impact în ceea ce privește programele științifice”, se afirmă în raportul publicat marți.

Soluția este „oprirea lansării sateliților”

spacex-starlink-impact-astronomie

Elon Musk intenționează să lanseze peste 30.000 de sateliți Starlink pentru a putea oferi internet de mare viteză pe Pământ. Raportul a avertizat că “doar Starlink poate dubla numărul de obiecte mobile spațiale detectabile de astronomi la asfințit”, citează The Independent.

Cercetătorii propun soluții pentru reducerea impactului acestora, care pornesc de la “întunecarea dispozitivelor” la menținerea lor la un nivel scăzut sau orientarea lor în așa fel încât să reflecte mai puțină lumină solară. Prima soluție pe lista cercetătorilor era însă “oprirea lansării”.

SpaceX a fost adesea acuzat de perturbarea aspectului cerului nopții cu rețeaua sa crescândă de sateliți Starlink, care în prezent numără aproximativ 500 obiecte spațiale. Primele lansări din 2019 au declanșat sute de rapoarte privind apariția unor OZN-uri din cauza formei lor neobișnuite, unii astronomi comparându-le cu un “șir de perle luminoase”.

Compania lui Musk a fost criticată luna trecută și pentru că sateliții ei au împiedicat vederea cometei Neowise, care se poate vedea o dată la 6.800 de ani de pe Pământ. SpaceX a implementat o varietate de tactici pentru a reduce vizibilitatea rețelei sale sateliți, inclusiv vopsirea acestora în negru și schimbarea poziției panourilor solare pentru a le face mai puțin reflectorizante.

Citește și:
Etichete: