07 feb. 2020 | 17:05

Astronomii încearcă să facă ilegal gigantul proiect cu sateliți al lui Elon Musk

ACTUALITATE
Astronomii încearcă să facă ilegal gigantul proiect cu sateliți al lui Elon Musk

Astronomii nu sunt de acord cu planul lui Elon Musk de a trimite sateliți în spațiu și încearcă să blocheze proiectul pe căi legale.

CEO-ul SpaceX vrea să trimită pe orbită o cantitate uriașă de sateliți. Prin intermediul acestora, vrea să ofere acces la internet tuturor oamenilor de pe planetă. Planul final implică punerea pe orbită a unei constelații alcătuită din 42.000 de sateliți Starlink. Toate acestea se vor adăuga la cei 1.500 de sateliți activi care se află în prezent în spațiu.

Pentru astronomi, acest lucru este o problemă. Aceștia spun că numărul foarte mare de sateliți ai lui Elon Musk ar face mai mult rău decât bine. În primul rând, aceștia ar face mult mai dificile observațiile astronomice de pe Pământ. Sateliții dau deja bătăi de cap. De exemplu, astronomii au surprins imagini în care sateliții sunt mult mai strălucitori decât galaxiile mai slab luminate pe care încearcă să le observe.

Astronomii vor să oprească proiectul cu sateliți al lui Elon Musk

Un grup de astronomi anunță că ar putea lua măsuri legale prin care să pună capăt proiectului, înainte să se ajungă prea departe. 1.500 de experți au semnat deja un apel prin care vor „să spună nu lui SpaceX și altor constelații de sateliți”. Astronomii menționează că ar putea duce cazul la Curtea Internațională de Justiție, susținând că cerul este „un drept uman”. Stefano Gallozzi, unul dintre autorii apelului, spune că investighează în prezent abordări posibile.

În general, experții care activează în domeniu vorbesc despre lipsa reglementărilor atunci când vine vorba de probleme cum precum siguranța în spațiu, fie că e vorba de sateliții lui Elon Musk sau alți sateliți. Cea mai semnificativă lege în acest sens datează din 1967 și se numește Outer Space Treaty. Totuși, textul nu se mai aliniază neapărat cu lumea în care trăim în prezent.