Procedura începerii noului an școlar, mai complicată pentru elevi: ce acte au mai fost introduse

Procedura începerii noului an școlar, mai complicată pentru elevi: ce acte au mai fost introduse

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, a fost stabilită obligativitatea deținerii a două noi documente de către elevi, în prima zi de școală.

În ritmul în care au fost publicate detaliile despre începerea noului an școlar, sunt șanse foarte mari ca până și după ce elevii au ajuns în clase să primească noi detalii despre proceduri și formalități. Situația este una foarte neplăcută pentru elevi și, cu siguranță, a devenit o sursă semnificativă de stres pentru părinți și profesori.

La aproximativ o săptămână după ce s-a vehiculat necesitatea unei declarații pe propria răspundere prin care părinții confirmă că al lor copil este sănătos, ministrul Educației a renunțat la idee. În schimb, obligativitatea a două noi hârtii a fost făcută publică printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar.

Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm la această oră, dar sunt șanse semnificative ca lucrurile să se mai schimbe până luni, având în vedere că medicii de familie au sperat să se renunțe la aceste adeverințe pentru a evita aglomerația de la cabinete. Nu de alta, dar gândește-te ce dezastru va fi astăzi și mâine la cabinetele de medicină de familie, când un val masiv de părinți și de copii vor spera să obțină documentele cu pricina. În final, se va crește semnificativ riscul de îmbolnăvire atât pentru copii și părinți, cât și pentru bolnavii cronici care mergeau oricum la doctor.

Ordinul integral al ministrului Sănătății poate fi parcurs mai jos:

„În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

 • a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
 • b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.”
 • Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
  • a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
  • b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
  • c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

  Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

  • a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
  • b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
Citește și: