Noul an școlar în România: ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere

Noul an școlar în România: ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere

Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la începerea noului an școlar, există în continuare multe întrebări legate de formalitățile pe care trebuie să le respecte elevii, părinții și profesorii.

Până de curând, s-a vehiculat în spațiul public obligativitatea unei declarații pe propria răspundere pe care elevii ar trebui să o prezinte în prima zi de școală. Respectivul document semnat de părinți venea ca o confirmare a faptului că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios, nu a fost diagnosticat cu Covid-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv. Cu alte cuvinte, părintele trebuia să-și asume răspunderea pentru eventualele cazuri de infectare pe care le-ar fi provocat fiul sau fiica sa la școală.

Între timp, se pare că s-a renunțat la această inițiativă. „I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii pe care le publicăm mâine nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Monica Anisie pentru StiriEdu.ro.

În teorie, la presiunile premierului României, regulile referitoare la începerea noului an școlar ar trebui publicate astăzi, 1 septembrie. Ca referință, elevii ar trebui să se întoarcă în băncile școlii începând cu 14 septembrie, pentru prima oară de la începutul lunii martie.

„Domnul ministru Tătaru şi cu doamna ministru Anisie, solicitarea mea este ca în cursul zilei de astăzi să ajungeţi la o formă aproape definitivă a ordinului comun privind reluarea şcolii, începerea anului şcolar şi cel târziu mâine dimineaţă să avem o şedinţă împreună cu doamna vicepremier Turcan, astfel încât să putem publica mâine ordinul. Dacă aveţi anumite diferenţe de abordare pe anumite teme, împreună cu doamna vicepremier şi cu dumneavoastră, vom lua decizia astfel încât marţi să fie publicată, să existe o predictibilitate, să putem pune în mişcare întreg mecanismul de pregătire a şcolilor în bune condiţii”, a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și: