Primul robot pompier, ”angajat”: cât de util este noul RS3 în lupta cu flăcările

Primul robot pompier, ”angajat”: cât de util este noul RS3 în lupta cu flăcările

A devenit evident în ultimul deceniu că foarte multe meserii vor fi înlocuite cu roboți, dar poate că nu te-ai aștepta să vezi deja ”în ciculație” pompieri robotizați.

LAFD sau Departamentul de Pompieri din Los Angeles a ”angajat”un robot în rândurile luptătorilor cu flăcările. Mastodontul din clipul de mai jos are aproximativ 1,6 tone și deja a fost eficient în stingerea unui incendiu în centrul LA.

Nu este clar când vom vedea următorul pompier robot în circulație. Momentan, și-a găsit loc doar într-un departament de pompieri în Los Angeles. Chiar și așa, este cât se poate de eficient și nu ar trebui să dureze foarte mult până când va lăsa numeroși oameni fără un loc de muncă, în același timp, salvându-le potențial viața.

Robotul din cadrul LAFD este intitulat Thermite RS3 și, la greutatea sa de 1,6 tone, este apropiat de amprenta la sol a unui autoturism Smart. Partea bună este că e suficient de mic pentru a se strecura printr-o ușă dublă, dar, similar cu Robocop, poate fără probleme să dărâme un perete pentru a se ”strecura” în apropierea sursei unui incendiu. Este atât de puternic încât poate împinge aproximativ 10.000 de litri de apă sau spumă pe minut prin tunul său, iar dacă este cazul să stingă un foc în toate direcțiile, poate arunca același volum de apă într-o manieră similară cu o stropitoare.

În mod previzibil, este controlat de la distanță, iar în ceea ce privește autonomia, poate funcționa până la 20 de ore fără să fie necesară realimentarea cu combustibil. Nu în ultimul rând, este capabil să urce pante de până la 70 de grade, fără emoția că s-ar putea răsturna.

”S-ar putea să ne facă să reevaluăm modul în care atacăm un incendiu, când apare.”, a explicat Ralph Terrazas, șeful LAFD, într-un interviu acordat celor de la Los Angeles Times. Ca să vezi robotul în acțiune, poți arunca o privire pe clipul de mai jos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: