Primul om în spațiu, subiect de scandal între SUA și Rusia: ”O tehnică perfidă din epoca post-adevărului”

Primul om în spațiu, subiect de scandal între SUA și Rusia: ”O tehnică perfidă din epoca post-adevărului”

Din 2011, ziua de 12 aprilie este considerată Ziua Internațională a Zborului Omului în Spațiu. Cu această ocazie, americanii au făcut o greșeală care supărat maxim administrația rusă.

Dacă ai o afinitatea pentru cercetarea spațiului sau deții câteva cunoștințe de cultură generală pe acest subiect, numele lui Iuri Gagarin este imposibil să-ți fi scăpat. Rusul a făcut istorie. La 12 aprilie 1961, Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru un timp dominaţia URSS în cucerirea spaţiului în faţa Statelor Unite. Înainte ca astronauţii americani să pună piciorul pe Lună în 1969, cosmonautul rus a ajuns primul în spațiu.

Cu toate acestea, dacă ai urmărit comunicațiile oficiale ale SUA cu ocazia Zilei Internaționaționale a Zborului Omului în Spațiu, ai fi fost convins de faptul că americanii au fost primii care se pot lăuda cu această performanță. Gestul este inadmisibil, iar reacțiile de la Moscova nu au întârziat să apară.

Statele Unite au fost acuzate de ”dezinformare”, după ce mai multe autorități americane au publicat mesaje cu ocazia acestei celebrări. Ca referință, niciun mesaj nu a făcut referință, într-o formă sau alta, la numele lui Gagarin.

Ca întregul set de circumstanțe să ia o turnură și mai penibilă, Departamentul de Stat american a publicat pe contul de Facebook un scurt mesaj în limba rusă, pentru cea de a 59-a aniversare a primului zbor al omului în spațiu. Din nou, orice referință la Iuri Gagarin a lipsit cu desăvârșire. Pe pagina web a Departamentului a fost publicat un articol stufos pe același subiect, dar ”omisiunea” s-a păstrat.

Rușii au fost foarte supărați, iar reacțiile oficialilor de la Kremlin au avut un ton foarte agresiv. „A-l trece sub uitare este o dezinformare şi o tehnică perfidă din epoca post-adevărului”, a reacţionat imediat Ministerul rus de Externe, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.

Un pic mai departe în ofensele la adresa americanilor s-a dus Dmitri Rogozin. „Încercările de a şterge amprenta rusă din istoria lumii nu vor face ca memoria noastră să dispară, ci pe cea a secăturilor care fac asta de cealaltă parte a oceanului”, a afirmat pe Twitter directorul Agenției Spațiale Ruse – Roscosmos. Postarea a fost sub forma unui comentariu la mesajele Departamentului de Stat American.