08 oct. 2020 | 11:33

Primul lift anticovid este creat de ingineri români. Cum funcționează și de ce e util

ACTUALITATE
Primul lift anticovid este creat de ingineri români. Cum funcționează și de ce e util

Pandemia de coronavirus ne-a provocat să realizăm tot felul de gadgeturi, aplicații și metode inovative, în general, pentru a preveni infectarea. Primul lift anticovid cu sistem modular de purificare a aerului a fost creat de câțiva ingineri români de la Elmas, din Braşov.

Prototipul perfect functional a fost realizat în șase luni, după teste complexe făcute de cercetătorii din cadrul companiei. Pufiricarea aerului (2.8 metri cubi de aer) din cabină durează cinci minute, conform Alephnews.ro.

Un astfel de sistem costă 1,5% din valoarea elevatorului. Este o invenție românească cu care, cu siguranță, ne mândrim, însă trebuie să recunoaștem și lipsurile de pe piață din țară. Inginerii de la Brașov au fost nevoiți să comande până la cea mai pică piuliță din Europa și au avut întârzieri la livrare.

lift-anti-covid-elmas

Pentru acest prototip, munca a fost de durată și au fost implicați oameni din mai toate departamentele din firmă, de la cercetare și dezoltare la proiectare, execuție și marketing. Liftul poate fi folosit și după ce scăpăm de pandemie, purificând aerul de virusuri, bacterii și fungi.

„Ideea a venit spontan, mai bine zis forţată de împrejurările din luna martie, deci apariţia şi declararea pandemiei. Produsul se conformează la nivelul de iluminare din spectrul ultraviolet UVC pentru a neutraliza virusul SARS-COV-2.

Se neutralizează ADN-ul virusului – el rămâne practic, dar rămân bucăţele din el, nu mai este infecţios. Astfel, aerul din interiorul cabinei este aspirat, dezinfectat şi revine în cabină în partea de jos a ascensorului. Sistemul merge continuu, nu trebuie să aştepți, persoanele pot urca în lift, pot circula cu el fără să simtă că este altceva decât până acum”, a declarat Ciprian Dascălu, inginer ELMAS, citat de aceeași sursă.

Beneficiul cel mai important este că ascensorul poate fi utilizat nonstop, fără pauză pentru dezinfectare. Lămpile UV nu au niciun contact cu oamenii, așa că nu există risc să provoace arsuri la ochi sau piele. Iar sistemul de purificare al aerului poate fi atașat la orice lift nou sau vechi, fiind un sistem modular.