Cât de eficientă e lumina ultravioletă în lupta cu virusul

Cât de eficientă e lumina ultravioletă în lupta cu virusul

Lumina ultravioletă este folosită de mulți ani pentru a elimina agenții patogeni. Dar oare funcționează și împotriva SARS-CoV-2, virusul din spatele pandemiei?

Lumina UV funcționează contra virusului, dar este nevoie de tipul potrivit de lumină UV, în doza potrivită, fiind o operațiune complexă care poate fi realizată doar de profesioniști. Cu alte cuvinte, dispozitivele cu lumină UV pe care le aveți acasă nu au efectul scontat.

Despre radiațiile UV

Radiațiile UV pot fi clasificate în trei tipuri, pe baza lungimii de undă: UVA, UVB și UVC. Aproape toată radiația UV care ajunge pe Pământ este UVA, iar cea mai mare parte a luminii UVB și a tuturor luminilor UVC sunt absorbite de stratul de ozon, conform centrelor de control și prevenire a bolilor. Iar UVC, care are cea mai scurtă lungime de undă și cea mai mare energie, poate acționa ca un dezinfectant.

„UVC este folosit de ani buni, nu este nou”, a declarat Indermeet Kohli, un fizician care studiază fotomedicina în dermatologie, la Spitalul Henry Ford din Detroit. “UVC la o lungime de undă specifică, 254 de nanometri, a fost folosită cu succes pentru anihilarea gripei H1N1 și a altor coronavirusuri, cum ar fi virusul respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)”, completează ea.

Cum funcționează razele ultraviolete asupra virusurilor

Un studiu publicat pe 26 iunie în baza de date MedRxiv confirmă că UVC elimină și SARS-CoV-2. UVC-254 funcționează, deoarece această lungime de undă provoacă leziuni în ADN și ARN. Expunerea suficientă la UVC-254 dăunează ADN-ului și ARN-ului, astfel încât acestea nu se pot reproduce, ucigând sau inactivând eficient un microorganism sau un virus.

„Datele care susțin această tehnologie, ușurința de utilizare și natura fără contact a UVC fac din aceasta un instrument valoros pe fondul pandemiei”, a spus Kohli. Dar o utilizare responsabilă și precisă este necesară. „Capacitățile procesului UVC de a dăuna ADN-ului îl fac extrem de periculos pentru piele și ochi”, a spus Kohli. Ea a avertizat că tehnologiile de dezinfectare UVC ar trebui să fie lăsate, în primul rând, la latitudinea unităților medicale și evaluate pentru siguranță și eficiență de către echipe cu expertiză în fotomedicină și fotobiologie.

Lămpile UV de acasă nu sunt eficiente contra virusurilor

Când vine vorba de lămpile UVC de acasă, abilitatea lor de a deteriora pielea și ochii nu este singurul pericol, a spus dr. Jacob Scott, medic de cercetare la Departamentul de Translație pentru Hematologie și Oncologie din Clinica Cleveland. „Aceste dispozitive au, de asemenea, un control de calitate scăzut, ceea ce înseamnă că nu există nicio garanție că eliminați, de fapt, agentul patogen”, a spus el.

În spitale, geometria camerei, umbrirea, sincronizarea și tipul de material sau obiect dezinfectat sunt luate în considerare atunci când experții determină doza corectă de UVC necesară pentru a ucide agenții patogeni.

Dispozitivele de la domiciliu nu oferă acest tip de precizie, astfel încât utilizarea lor ar putea oferi o falsă asigurare că SARS-CoV-2 a fost eliminat. „A avea ceva ce crezi că este curat, dar nu este, este mai rău decât ceva ce știi că este murdar, deoarece îți afectează comportamentul față de acel obiect”, a spus medicul.

Sunt discuții în curs, în domeniu, despre instalarea unităților UVC în tavane, pentru a decontamina aerul care circulă. Se cercetează, de asemenea, o altă lungime de undă a UVC, numită UVC-222 sau Far-UVC, care nu poate deteriora celulele umane. Dar asta va necesita mai multe cercetări, susține Kohli. Cu toate acestea, este clar că „utilizat cu exactitate și responsabilitate, UVC are un potențial enorm”.