Noi detalii despre coronavirus: pe ce suprafață rezistă de patru ori mai mult decât gripa

Noi detalii despre coronavirus: pe ce suprafață rezistă de patru ori mai mult decât gripa

S-ar putea să fi trecut vremea în care dezinfectai fiecare colet pe care îl aduceai în casă sau fiecare produs de la supermarket. Există însă o suprafață care găzduiește coronavirusul pentru o perioadă de patru ori mai mare decât gripa.

Virusul SARS-CoV-2 rezistă pe piele de patru ori mai mult decât virusul gripal A. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea japoneză din Kyoto. Partea bună este că ambele virusuri sunt eliminate de dezinfectanţi cu 80% alcool. Ca referință, majoritatea dezinfectanților din comerț gravitează în jurul procentului de 80% alcoolemie, dar este o valoare pe care ar fi bine să o reții în cazul unei achiziții viitoare.

Dincolo de detaliile legate de dezinfectare, concluzia cercetătorilor este cât se poate de clară și de îngrijorătoare. SARS-CoV-2 supraviețuiește până la nouă ore pe pielea umană, fără niciun fel de intervenție din partea ta. Pentru această analiză, oamenii de știință de la Universitatea din Kyoto au luat probe de pe mai multe cadavre și au făcut o comparație cu mostre de virusul gripal A.

Rezultatele studiului, publicate în revista Clinical Inectious Disease, arată că SARS-CoV-2 are o stabilitate mult mai mare pe pielea umană decât virusul gripal A. În final, însă, alt detaliu este mai important decât diagnosticul efectiv. Ambele virusuri au fost distruse în 15 secunde, de dezinfectanţi de mâini, care conţin 80% alcool. Cu alte cuvinte, este important să-ți formezi deprinderea de a te spăla deseori pe mâini, dar mai ales când intri în contact cu alți oameni, încearcă să ai la tine dezinfectant.

„Poate cel mai important aspect al acestui studiu este faptul că evidenţiază încă o dată importanţa folosirii soluţiilor dezinfectante pe bază de alcool. Acest rezultat arată o rezistenţă mult mai mare a virusului SARS-Cov-2 în mediul extern, decât a virusului gripal A. Probabil structura acestuia are anumite particularităţi ce îi conferă rezistenţă”, a declarat medicul infecţionist Anamaria Dobrotă.