27 sept. 2020 | 09:50

Cum se desfășoară primul campionat de bărci electrice (și în plină pandemie)

ACTUALITATE
Cum se desfășoară primul campionat de bărci electrice (și în plină pandemie)

UIM E1 World Electric Powerboat Series speră să aducă revoluția vehiculelor electrice în mările și lacurile lumii pentru a ajuta la protejarea mediului marin.

“Oceanele, lacurile și râurile pământului sunt supuse unei presiuni uriașe asupra mediului din cauza deversărilor de combustibili fosili și a poluării cu plastic”, spune cofondatorul Alejandro Agag.

Această nouă formă curată de curse cu barca “va deschide calea către electrificarea mobilității pe apă pentru generațiile viitoare”, adaugă el.

Unde vor avea loc cursele cu bărci electrice?

Extreme E organizează o serie de curse de mașini electrice off-road și folosește sportul pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor climatice globale.

Evenimentele campionatului se desfășoară în locații care sunt amenințate de încălzirea globală. Seria de bărci E1 va rula în asociere directă cu Extreme E și va include curse în numeroase locații din aceeași categorie.

Bărcile cu aspect futurist ale seriei au fost create de designerul Sophi Horne, care a fost inspirat de Speeder Bikes ale Stormtroopers din Star Wars. Bărcile RaceBird vor fi capabile să atingă 111 km / h și sunt dezvoltate de un start-up din Marea Britanie.

Fiecare locație va inlcude, pe malul orașului, stații de încărcare, care vor fi amplasate pentru cursă și apoi “dăruite” localnicilor proprietari de bărci electrice, pentru a le putea utiliza în viitor.

Fostul inginer aerospațial italian și director de motorsport la McLaren, Rodi Basso, a fost, de asemenea, implicat în proiectul lui Agag. Cei doi au venit cu ideea în timpul carantinei, în timp ce se aflau în Londra.

“Marea pentru mine este ceva foarte important ca expresie a naturii și undeva merg mereu să-mi reîncarc bateriile, așa că acest proiect este modalitatea perfectă de a celebra acest lucru”, spune el.

Începerea unui astfel de campionat ar putea accelera preluarea tehnologiei electrice în industria maritimă, aducând marile progrese tehnologice și expertiza din cursele cu motoare în cele pe apă.