Primele taxiuri autonome, fără șofer, au ajuns pe străzi: unde le poți experimenta

Primele taxiuri autonome, fără șofer, au ajuns pe străzi: unde le poți experimenta

Discutăm de mulți ani de mașini autonome, dar, pentru prima oară, acestea au ajuns în sfârșit pe străzi sub forma unor taxiuri fără șofer.

Dacă se întâmplă să ajungi vreodată în Shenzen, în China, pe străzile metropolei chinezești au fost aprobate pentru circulație taxiuri sub forma unor mașini autonome. Acestea nu au șofer de supraveghere. Totul este absolut automat și fără să fie necesară vreo intervenție din partea clientului, pentru a ajunge la destinație.

În final, în următoarea ta vizită în China, sunt șanse mari să te urci într-un taxi care ți-a venit la adresă, iar acesta să fie gol. Compania din spatele acestui proiect este AutoX și se pare că va intra în istorie ca fiind singura care a pus pe străzi o flotă de autoturisme autonome, fără șoferi, fie și doar în Shenzen.

Conform datelor obținute de TechCrunch, autoturismele nu sunt încă disponibile pentru clienți, dar circulă fără probleme și nu ar trebui să mai dureze mult până când vor putea fi comandate de către orice trecător.

Conform oficialilor AutoX, acest proiect a fost posibil datorită implementării unui sistem autonom de generația a cincea care include o pereche de senzori LiDAR pe ambele părți, senzori radar ”4D” și un mecanism cât se poate de eficient pentru monitorizarea punctului mort. În final, taxiurile robotizate pot reacționa în timp real chiar și la cel mai mic impediment întâlnit în drum. Dincolo de faptul că mașina este gândită să facă față în fața scenariilor previzibile, va face o treabă spectaculoasă și în cazul evenimentelor imprevizibile, precum mașinile parcate ilegal sau întoarcerile făcute de unii șoferi în mijlocul străzii, peste linie dublă continuă.

În teorie, aceleași mașini au fost testate și în California, dar numărul celor care s-au implicat în testarea și finisarea lor în China a fost semnificativ mai mare. Tocmai din acest motiv, chinezii vor fi primii care se vor putea bucura de el.

Citește și: