Primăria Capitalei, ”în avarie”: datoriile fabuloase dezvăluite de Nicușor Dan

Primăria Capitalei, ”în avarie”: datoriile fabuloase dezvăluite de Nicușor Dan

Nu a intrat încă ”în pâine”, dar Nicușor Dan a început să aibă o viziune reală asupra situației economice în care se află primăria Capitalei.

Românii s-au cam săturat să audă scuze cu ”moștenirea” de la vechea conducere, dar Nicușor Dan se află pus într-o situație foarte dificilă de către administrația Gabrielei Firea. Duminică seară, noul primar al Capitalei a explicat în detaliu de ce proiectele ambițioase pe care le are pentru București ar putea fi influențate negativ de datoriile lăsate de fostul primar.

La ora actuală, principalul proiect al noului primar este ”menținerea corabiei la suprafață”. Dincolo de asta, are însă niște idei clare. ”Trebuie să începem cu finanţele. Exact ca într-o familie, trebuie să ştii pe ce te bazezi. Din păcate, la sfârşitul lui 2019, datoriile curente ale PMB erau de 3 miliarde de lei. Se pare că, primăria nu e transparentă în momentul acesta şi nu ştim exact cifrele, dar se pare că datoria curentă e undeva la 4 miliarde lei. Asta înseamnă că un buget al Primăriei, adică banii care trebuie să-i cheltuieşti în 4 ani sunt deja cheltuiţi de către administraţie.

Altfel spus: în 4 ani s-au cheltuit banii pe 5 ani. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să vedem care e eşalonarea plăţilor, astfel încât să menţinem corabia la suprafaţă în lunile care urmează şi, pe de altă parte, să dăm drumul echipei de fonduri europene pentru ca în următorii ani să facem nişte investiţii considerabile: metrou de suprafaţă, reabilitarea liniei de tramvai”, a precizat Nicuşor Dan, într-o emisiune la România TV, citează Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a intervenit și el cu câteva declarații legate de ineficiența Gabrielei Firea, începând cu faptul că scuza ei legată de banii care nu i-au venit de la guvernarea PNL nu se justifică. În contextul în care 3 din 4 ani de mandat s-au desfășurat în timpul unei guvernării PSD, a avut tot timpul să fie productivă și a optat să nu o facă. În același timp, oficialul a atras atenția asupra nevoii urgente a unei reorganizări în Primărie.

„Sunt nu ştiu câte companii care au fost înfiinţate care sunt dublate de administraţie. Ai 2-3 companii care se ocupă de spaţii verzi, parcuri, dar ai şi administraţie. (…) S-a înfiinţat şi o companie de pază. Nu înţeleg de ce ai companie de pază, când ai şi poliţie locală. E ceva acolo… În formarea echipei e vorba şi de realizarea structurii administrative a Bucureştiului, pentru că ceea ce este azi e o bulibăşeală. (…) E ceva acolo, o bulibăşeală generalizată, se calcă pe bătături, derulează bugete, nu au o misiune, lucrurile trebuie clarificate”, a mai spus Orban, adăugând că trebuie obţinute fonduri europene.
Citește și: