Cum a ajuns un proiect al Kaufland subiect de ceartă între Firea și Nicușor Dan

Cum a ajuns un proiect al Kaufland subiect de ceartă între Firea și Nicușor Dan

Un proiect de construcție al unui nou magazin Kaufland a încins spiritele între Nicușor Dan și Gabriela Firea.

Primăria Capitalei e instituția care se ocupă de eliberarea autorizațiilor de construcție în București. Iar Nicușor Dan, aspirant la fotoliul de primar, o acuză pe Gabriela Firea, primar general al municipiului București că vrea să aprobe construirea unui nou supermarket Kaufland pe locul unei foste baze sportive.

„Primarul Capitalei propune în ședința Consiliului General de joi 30 aprilie un PUZ ilegal care transformă fosta bază sportivă Giruetă din str. Drumul Găzarului în hipermarket”, afirmă Nicușor Dan, care insistă că acest lucru e ilegal, potrivit unei legi care reglementează activitățile sportive.

E vorba de legea sportului, spune Nicușor Dan.

Kaufland, motiv de ceartă între Nicușor Dan și Gabriela Firea

Nicușor Dan spune că o astfel de decizie o poate lua guvernul prin hotărâre și nu Primăria Capitalei. El invocă un articol din legea 69/2000, care spune că „schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate”.

Planul Urbanistic Zonal – PUZ –  propus spre aprobare prevede construirea unui supermarket și a unei săli de sport.

„Fosta bază sportivă are o suprafață de 15.000 mp. PUZ-ul prevede ca pe mare parte din teren să se amenajeze un hipermarket, iar pe o suprafață de 1.000 mp (6%) să se amenajeze o sală de sport. Evident că o sală de sport de 1.000 mp nu este similară bazei sportive de 15.000 mp, în sensul legii sportului. Proiectul este cu atat mai absurd cu cat in zona nu exista niciun spatiu verde, locuitorii fiind nevoiti sa mearga peste un kilometru pana la Oraselul Copiilor, parcul cel mai apropiat”, mai arată Nicușor Dan.

Care-i treaba cu terenul pe care vrea Kaufland să construiască

Hipermarketul Kaufland ar urma să fie ridicat printre blocuri cu patru etaje, pe strada Drumul Găzarului nr. 26B din Sectorul 4, în cartierul Berceni, pe un teren de 15.500 de metri pătrați, acolo unde, până în anii 2000, a funcționat baza sportivă Girueta.

„Kaufland România caută în permanență să fie cât mai aproape de clienți, de aceea se extinde în zone neacoperite de rețea, pe criterii de proximitate. Proiectul noului magazin Kaufland România respectă și va respecta toate reglementările legale și urbanistice în vigoare și va aduce un aspect curat și modern zonei, care în acest moment este nefolosită. (…) În tot ceea ce face, Kaufland investește în dezvoltarea responsabilă, punând mare accent pe sustenabilitate și rolul de vecin implicat în comunitate”, se arată în răspunsul la solicitarea Libertatea.

Citește și: