Programul Prima Casă 2020: câți bani poți primi și ce comisioane trebuie să plătești

Programul Prima Casă 2020: câți bani poți primi și ce comisioane trebuie să plătești

Ministerul Finanțelor Publice a confirmat că cetățenii României vor putea beneficia și în anul 2020 de programul Prima Casă.

Programul care-i ajută pe cetățeni să-și achiziționeze mai ușor o locuință va continua și în anul 2020. Ministerul Finanțelor a oferit acum mai multe date legate de acesta.

Oficialii au stabilit plafonul pentru acest an, care va fi de două miliarde de lei. Aceași sumă a fost alocată și în 2019.

Ce comisioane va trebui să plătești pentru programul Prima Casă în 2020:

  • Comisionul unic de analiză –  0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
  • Comisionul de gestiune a garanțiilor –  0,40% pe an calculat la soldul garanției statului (aici s-a înregistrat o scădere față de comisionul pe care trebuia să-l plătești în 2019, de 0,45%).

Ce beneficii îți aduce programul Prima Casă în 2020

Acest program aduce o serie de beneficii celor interesați să-și cummpere sau să-și construiască o locuință.

În esență, statul garantează în proporție de 40% sau 50% creditul pe care îl faci. Statul va suporta 50% din valoarea finanțării în cazul locuințelor noi: din această sumă se scad dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Prin locuință nouă se înțeleg acele imobile care au fost finalizate/consolidate cu maxim cinci ani înainte de depunerea cererii de creditare.

În cazul celorlalte locuințe din cadrul programului Prima Casă în 2020, statul va oferi 40% din valoarea finanțării.

Tu va trebui să vii de acasă cu un avans de 5% din prețul locuinței, dacă valoarea ei nu depășește plafonul maxim acceptat.

La momentul scrierii articolului, înscrierile în program nu au început încă. Pentru asta e nevoie de realizarea mai multor formalități, inclusiv oficializarea bugetului din 2020.

În 2019, au existat propuneri potrivit cărora programul ar fi urmat să fie modificat și să fie transformat într-un soi de program social pentru sprijinirea familiilor care cumpără o locuință.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: avocat.net