Premiul Nobel pentru Economie, acordat: cum au schimbat lumea câștigătorii din acest an

Premiul Nobel pentru Economie, acordat: cum au schimbat lumea câștigătorii din acest an

În ultimele săptămâni, au fost acordate mai multe premii Nobel pentru performanțe deosebite în diverse domenii de activitate. Cea mai recentă distincție a fost acordată în Economie.

Pe parcursul zilei de ieri, Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson au primit premiul Nobel pentru Economie. Activitatea de cercetare a celor doi cercetători a avut ca scop ”îmbunătățirea teoriei licitației și inventarea unor noi formate de licitații”, conform Newsweek.

Noile formate ale licitaţiei reprezintă „un exemplu minunat” al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenţii cu un efect benefic pe termen lung pentru întreaga societate. În ultimele câteva decenii, laureaţii din acest an, Paul Milgrom şi Robert Wilson, de la Universitatea Stanford, au studiat un subiect aparent banal, cum funcţionează licitaţiile.

Cu toate acestea, ei au folosit cunoştinţele dobândite pentru a schiţa noi formate ale licitaţiei pentru bunuri şi servicii care sunt dificil de vândut în mod tradiţional, cum ar fi spectrele de frecvențe radio. Au beneficiat de descoperirile lor vânzătorii, cumpărătorii şi plătitorii de taxe din întreaga lume, precizează nobelprize.org, conform Agerpres.

Ca o referință interesantă, în 2019, premiul Nobel a ajuns în mâinile a trei persoane, Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer. Ei ”au introdus o nouă abordare pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătăţit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor.”

Dincolo de prestigiul care vine la pachet cu fiecare premiu Nobel, fiecare premiu este însoțit de 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 1,1 milioane de dolari. Deși cei mai mulți asociază distincția anuală cu premiul Nobel pentru Pace, distincția referitoare la performanțele din domeniul economic a fost introdusă în 1968 de către Banca Centrală a Suediei. A fost decernat pentru prima oară un an mai târziu, în 1969. Acesta este singurul premiu care nu este finanțat de Fundația Nobel, banii provenind de la Banca Centrală a Suediei.

premiul nobel economie

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: