Poluarea din București pe timpul stării de urgență, dezbătută la Guvern: România riscă o amendă

Poluarea din București pe timpul stării de urgență, dezbătută la Guvern: România riscă o amendă

Contrar altor zone de pe mapamond, poluarea din București nu a scăzut pe timpul stării de urgență, iar Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declanșat o investigație pe acest subiect. Rezultatele vor fi comunicate astăzi.

Situația calității aerului din Capitală este îngrijorătoare de mult timp, iar soluții radicale nu par să fie pe ordinea de zi a primarului Gabriela Firea. Situația din București a devenit atât de gravă, încât a făcut subiectul condamnării Capitalei de către Curtea Europeană de Justiție, pornind exclusiv de la depășirile constante de PM10 din atmosferă.

Primele date pe marginea acestei situații grave au apărut pe 30 aprilie, la scurt timp după publicarea deciziei Curții Europene. La momentului respectiv, ministrul Mediului a făcut mai multe observații la adresa Gabrielei Firea. „Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat: România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul Bucureşti.

O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10.

Apoi, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere, care trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabilă să-şi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel, suntem în situaţia în care, din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie. Era previzibil verdictul de astăzi (joi, n.r.) al Curţii. Era previzibil de când Curtea a refuzat şi şansa apărării orale a României la Bruxelles”, a spus Alexe la acea dată.

Tot atunci, ministrul a solicitat Primăriei Capitalei să realizeze un plan de urgență pentru reducerea poluării. Dacă acela nu funcționează, România riscă o amendă minimă de 1,6 milioane de euro pentru simplul fapt că Firea pune în pericol sănătatea cetățenilor și nu dă dovadă de vreo intenție pentru a schimba situația.

Întreaga problemă a plecat de la PM10. Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Comisia Europeană (CE) a arătat că România nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice.

Sursa: AGERPRES