19 apr. 2020 | 09:19

Cum se va schimba clima în București până la finalul secolului: cât de mult rău va face poluarea

ACTUALITATE
Cum se va schimba clima în București până la finalul secolului: cât de mult rău va face poluarea

Pe tot globul, vremea și climatul sunt într-o continuă schimbare, iar una dintre principalele cauze o reprezintă poluarea făcută de om.

În cazul în care emisiile de carbon vor continua să crească, lucrurile vor arăta foarte diferit până la finalul acestui secol. Publicația National Geographic a analizat 2.500 de zone populate de pe glob pentru a înțelege cum se va scimba climatul în următorii 50 de ani.

Avem și o analiză concretă pentru București. În cazul în care poluarea va continua să crească în ritmul în care o face în prezent, vorbim de o diferență uriașă a climatului și a vremii în capitala României în următoarele decenii.

Pentru a înțelege mai bine, e important de notat ce este climatul. Este o zonă a planetei care are caracteristici distinctive în ceea ce privește precipitațiile, temperatura și anotimpurile. Fiecare zonă arată și se simte într-un anumit mod datorită modelelor sale meteorologice definitorii.  În prezent, București are un climat continental. O vară caldă, cu temperaturi în cele mai calde luni care în medie, de peste 22°C, sunt caracteristici definitorii ale acestei zone. Vorbim și despre precipitații consistente de-a lungul anului, dar fără sezon umed sau uscat pronunțate.

Până la finalul acestui secol, condițiile în București se vor fi schimbat atât de tare încât se va ajunge la o zonă climatică cu totul nouă: un climat arid și stepă rece.

Cum se va schimba climatul în București dacă poluarea rămâne la fel

Climatele aride sunt exact așa cum se înțelege și din numele lor: uscate. În aceste zone, ploaia și zăpada cad pe sol, dar se evaporă sau sunt folosite rapid și aproape în întregime de către plante. Pe scurt, intră mai puțină apă decât iese. Această uscăciune poate face ca temperatura să varieze foarte mult în regiunea respectivă. Stepele sunt rezultatul fenomenului prin care un deșert primește doar apă suficientă pentru ca plantele să crească. În acest caz, temperatura medie ajunge sub nivelul înghețului pentru cel puțin o lună pe an.

Ca să-ți dai seama cât se va putea schimba climatul în București odată cu poluarea, National Geographic compară experiența pe care o vei putea avea în oraș în viitor cu cea pe care o experimentează deja un oraș din lume. Astfel, până în 2070, în București te vei simți cam cum se simt locuitorii orașului Thal din Pakistan, în ceea ce privește temperatura, modelele de precipitații și anotimpurile.

De asemenea, temperaturile maxime vor crește, atât iarna cât și vara. În prezent, pe timp de iarnă, aici se înregistrează temperaturi medii între -4°C și 3°C. Acestea vor crește la medii cuprinse între 0,2°C și 7°C iarna. Vara, temperaturile vor crește de la o medie cuprinsă între 15°C și 28°C, la temperaturi cuprinse între 20°C și 35°C.

temperaturi climat bucuresti poluarea

Numărul de zile din an în care se vor înregistra temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius va crește și el, odată cu poluarea: de la două zile în prezent, la vreo 68 de zile pe an prin anii 2080.

În ceea ce privește precipitațiile, acestae vor scădea în București. Iarna vor scădea de la 122 mm la 117mm, iar vara vor scădea de la 197mm la 162mm.
precipitații bucurești
Potrivit National Geographic, riscul legat de schimbările climatice este mediu în București. Populația sa este mai susceptibilă la impactul unor astfel de modificări și va avea o expunere mai mare la schimbările fizice. România este mai puțin capabilă să se adapteze la schimbările climatice decât alte țări, notează publicația.